Țebea lui Avram Iancu, locul în care românii mai cred și astăzi în ”Dreptate și frăție”

La 146 de ani de la trecerea în eternitate a marelui patriot român Avram Iancu, spiritul patriotismului și dragostei de neam și țară care l-au caracterizat pe cel supranumit ”Crăișorul Munților” este la fel de vibrant și astăzi. Mii de români au venit, din toate colțurile țării să fie alături de sătenii din comuna Baia de Criș care veghează de aproape un secol și jumătate, generație după generație, la mormântul Iancului, pentru a aduce nu doar omagiul lor bravului român, ci și pentru a le arăta românilor de astăzi că spiritul Revouției pașoptiste nu a murit, iar românii adevărați mai cred încă în ”Dreptate și frăție”.

Evenimentul, organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara s-a bucurat pe lângă miile de români și de prezența unor demnitari de stat, dar și a unor personaltăți publice locale și centrale. Astfel, în Pantheonul moților de la Țebea au fost prezenți vicepremierul Paul Stănescu – ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale, ministrului Apărării Naționale – Mihai Fifor, ministrul Educației Naționale – Valentin Popa, ministrul pentru Românii de Pretutindeni -Natalia Elena Intorero, prefectul județului Huneodara – Tiberiu Fabius Kiszely, președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Flavius Bobora, administratorul public al județului Huneodara – Costel Avram ș.a.  Alături le-au fost parlamentari din județul Hunedoara și din județele vecine, prefecți din șapte județe, președinți de consilii județene, primari din județele Hunedoara, Alba, Arad, Bihor, reprezentanți ai comunității din comuna Vâlcele, jud. Covasna, membri ai partidelor politice parlamentare și neparlamentare, reprezentanți ai unor asociații politice și apolitice ș.a.m.d.

Din cuvintele, ținutele sau chiar din expresia fețelor celor prezenți astăzi la Țebea, s-a putut vedea, așa cum remarca într-un elegant discurs, vicepremierul Paul Stănescu, sentimentul de mândrie al fiecărui om pentru apartenența sa la nația română.

„Avram Iancu a fost şi continuă să fie simbolul luptei pentru drepturi a românilor transilvăneni, așa cum îndemnul lui a străbătut timpul: 
<<Iar când va veni dușmanul
Să vă ia pământ și drept,
Români, scuturați gorunul
Ca din somn să mă deștept!>>
Avram Iancu rămâne un revoluţionar prin excelenţă, exponentul celor mulţi şi <<năcăjiţi>>, un patriot desăvârșit. Aș dori să trăim acest moment, al comemorării acestui erou, cu o emoție aparte în acest an, când marcăm Centenarul devenirii noastre. Un an în care ar trebui să ne aplecăm mai mult asupra a ceea ce ne unește decât asupra a ceea ce ne dezbină. Să nu ne lăsăm dezbinați de mesaje de ură ori de jigniri. Aceste lucruri nu ne fac bine.
Guvernul este alături de autoritățile centrale și locale și susține în mod constant programe care vin în sprijinul românilor. Pentru că ne-am propus mai mulți români în clasa de mijloc, iar acest lucru nu este deloc un slogan.
Așadar, astăzi, la Țebea, să aducem cu umilință, împreună, un omagiu celui care a fost eroul Transilvaniei. Cred că nu există om care să vină aici și să nu se simtă mândru. Acest loc are ceva aparte, ceva din măreția celui care a fost supranumit Crăișorul Munților.
Marşul lui Iancu ne îndeamnă: 
<<Astăzi cu bucurie, Românilor, veniţi, 
Pe Iancu în câmpie cu toți să–l însoțiți!>>
Aşadar, sărbătoarea de astăzi trebuie să fie prilej de bucurie şi de unitate! Aşa cum, în 1848, pe câmpia Blajului, spunea Crăişorul Munţilor: <<Uitaţi-vă pe câmp, românilor, suntem mulţi, ca cucuruzul brazilor, suntem mulţi şi tari, că Dumnezeu e cu noi!>>
Şi azi, ca şi atunci, putem spune că Dumnezeu e cu noi! Suntem respectaţi şi apreciaţi peste tot în lume, pentru angajamentele asumate în spiritul libertății, democrației și statului de drept. Trebuie să mergem în continuare pe acest drum: al curajului, responsabilităţii, integrităţii şi al încrederii în forţele proprii!
Dumnezeu să binecuvânteze România și pe români, oriunde s-ar afla! Doamne ajută!”, a spus în discursul său vicepremierul Paul Stănescu. 

Și pentru ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor participarea la Serbările Naționale de la Țebea a reprezentat o onoare generată de omagierea celor 146 de ani de la trecerea la cele veșnice a eroului național Avram Iancu. Am răspuns astăzi cu mult drag invitației prietenilor și colegilor mei, domnul deputat Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara și doamna ministru Natalia Intotero, fiind onorat să pot participa la Serbarile nationale de la Țebea, un loc plin de istorie. Alaturi de vicepremierul Paul Stănescu și alti colegi din Guvern si Parlament, precum și de reprezentanți ai administrației locale hunedorene, împreună cu mii de români, printre care și cu o impresionantă delegație de colegi arădeni coordonati de domnii deputați Florin Tripa și Adrian Todor, am comemorat pe eroul națiunii române, care și-a pus amprenta asupra identității noastre, asupra culturii și istoriei întregului popor. Slujba religioasă, comemorarea istorică, depunerea de coroane și defilarea Gărzii de Onoare au fost momente cu puternică încărcatură emoțională pentru noi toți cei prezenți astăzi la Țebea”, a declarat ministrul Mihai Fifor.

Chiar dacă pentru bădeanca Natalia Intotero, Țebea înseamnă înseamnp înbtr-un fel acasă, emoția Sărbătorilor Naționale organizat aici an de an, reprezintă de fiecare dată un prilej de bucurie și emoție aparte. ”Încerc să ajung la Țebea de câte ori îmi permite programul, adesea atât de încărcat. De fiecare dată însă mă încearcă aceeași emoție. Locul acesta atât de drag mie, mai ales pentru că este acasă, în județ, are ceva aparte. La fel ca eroul Transilvaniei care își duce aici somnul cel de veci – aici se simte puterea, mândria, curajul. Astăzi am comemorat 146 de ani de la dispariția lui Avram Iancu. Într-o atmosferă aparte, alături de oameni buni și frumoși. Felicitări primarului Baia de Criș și Consiliului Județean pentru organizare”, a declarat ministrul Natalia Elena Intotero.

În anul Centenarului Marii Uniri, dincolo de oficialități, românii adevărați au venit la rîndul lor să-i aducă un omagiu pios Crăișorului Munților, cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849. Urmașii moților au venit în număr mare la mormântul eroului, iar oficialitățile au depus coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare.

Ceremonia oficială a fost urmată de un spectacol artistic organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, iar în zona de târg, Consiliul Județean Hunedoara, prin ADEH, a invitat producători tradiționali grupați sub brandul ”Produs în Hunedoara” să-și prezinte apetisantele produse.

[slideshow_deploy id=’20328′]