Primarul Vulcanului nu acceptă rectificarea negativă a bugetului local

Primăria municipiului Vulcan a avut surpriza să constate, după rectificarea bugetară operată în această lună de Guvernul României, că nu doar că nu i-au fost prevăzute alocații bugetare suplimentare, așa cum a primit asigurări încă de la începutul anului, ci chiar i-au fost tăiate fonduri din Bugetul deja aprobat pentru anul 2018.

Conform rectificării bugetare aprobate de Guvern, municipalitatea din Vulcan urmează să îregistreze un minus de 1.874.000 lei. Asta deoarece sumele din Impozitul pe venit estimate a fi încasate de pe raza Vulcanului în anul 2018 au scăzut cu 5810 mii lei. Asta înseamnă potrivit calculelor de la Guvern, că alocările  directe din impozitul pe venit cuvenite municipalității din Vulcan sunt de -2489 mii lei. Pentru că o rectificare cu această sumă ar fi pus practic în imposibilitate de funcționare Primăia din Vulcan, Guvernul a alocat totuși un plus de 281 mii lei din cota de 17,25% pentru asigurarea bugetului minim de funcţionare al administrației locale.

Dincolo de toate aceste calcule, un lucru este clar: Vulcanul pierde foarte mulți bani de la bugetul public, fapt care l-a determinat pe primarul Gheorghe Ile să retragă de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local Vulcan de joi, 27 septembrie, proiectul privind rectificarea bugetară. ”Așa este, am scos rectificarea bugetară de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu local, pentru că nu este corect calculată. Nu pot să accept să ni se ia din veniturile pe care le-am realizat în Primăria Vulcan în anul 2018. Noi am recuperat din taxele și impozitele restante din anii anteriori, avem înțelegerea oamenilor care plătesc corect pentru că așteaptă de la noi investițiile pe care trebuie să le facem cu banii comunității. Nu pot accepta ca statul, indiferent de cine este condus el, să ia din banii vulcănenilor. Vreau să văd cine are curaj să facă acest lucru!”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Primarul Vulcanului a avut astăzi și o întrevedere cu parlamentarii social-democrați ai județului Huneodara, la deschiderea cabinetului parlamentar al PSD de la Petroșani. Ile le-a transmis și colegilor săi parlamentari că nu va accepta rectificarea negativă a Bugetului local și le-a cerut sprijin în soluționarea acestei probleme.

Vulcanul este al doilea municipiu din Valea Jiului, după Lupeni, care pierde bani la bugetul local al anului 2018 odată cu rectificarea bugetară operată de Guvern.

[slideshow_deploy id=’20328′]