Întâlnire a ministrului Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, cu comunitatea românească din SUA

O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), condusă de ministrul Natalia Elena Intotero, desfășoară în perioada 14-17 octombrie a.c., o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. În aceste zile, oficiali de la București au avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din New York și Washington, precum și cu reprezentanți ai clerului si ai mass-media. Tot cu acest prilej, astăzi 17 octombrie, capitala americană va găzdui evenimentul „Gala 100 pentru Centenar”, proiect al MRP care promovează excelența românească și recunoașterea meritelor și a valorii aduse de membrii comunității românești din SUA.

În cadrul vizitei în Statele Unite ale Americii, ministrul Natalia Elena Intotero si subsecretarul de stat Victor Ionescu au avut, luni 15 octombrie, întrevederi cu mediul asociativ românesc din New York precum și cu reprezentanți ai clerului si ai mass-media. În cadrul discuțiilor, ministrul Intotero le-a prezentat participanților proiectele proprii derulate de MRP, principalele linii de acțiune în cele 7 domenii de activitate precum și stadiul proiectelor destinate românilor de peste hotare. În acest sens, oficialul român le-a vorbit și despre campania națională ”Informare Acasă, Siguranță în lume!„ destinată conaționalilor noștri care lucrează sau studiază în afara granițelor țării punând accentul totodată pe combaterea fenomenului traficului de persoane și importanța informării în prealabil.

Demnitarii au făcut referire și la modificările legislative aduse de MRP Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni care permit acordarea de burse de studiu în vederea aprofundării cunoștințelor de limba română și pentru afirmarea identității. În cadrul discuției, o atenție deosebită a fost acordată domeniului educației care reprezintă o prioritate pentru MRP, ministrul oferindu-le reprezentanților mediului asociativ suporturi de curs (română, geografie și istorie) destinate copiilor români din cadrul comunității.

„Mulțumesc tuturor reprezentanților pentru sprijinul acordat păstrării și promovării identității românești în SUA. New York. Aici, am întâlnit români plecați de foarte mulți ani de acasă care, chiar dacă se află la mii de km distanță, vorbesc limba română și sunt conectați la tot ce înseamnă țara mamă”, a spus Natalia-Elena Intotero.

Nu au lipsit de pe agendă nici detalii despre finanțările nerambursabile oferite de MRP și aspecte legate de proiectele de interes pentru membrii asociațiilor prezente.

La întâlniri au participat Cătălin Dancu, consulul general al României la New York, Călin Radu Ancuța, ministru plenipotențiar în cadrul CG New York, Gabriela Iacobuța, consul, Dana Bucin, consul onorific al României în Connecticut, reprezentanți ai Biroului de Promovare Comercial Economică, ai Institutului Cultural Român și ai clerului.

[slideshow_deploy id=’13835′]



(Următoarea știre) »