Admitere Liceu 2019-2020: Ce noutăți conține fișa de înscriere și cum arată. CALENDARUL înscrierilor

Fișa de înscriere la liceu pentru anul școalr 2019-2020 a fost publicată de inspectoratele școlare județene, iar aceasta conține modificări față de anii anteriori. 

Noutatea din fișa de înscriere la Liceu o reprezintă introducerea unui câmp special pentru elevii care susțin proba la limbă maternă. Astfel că, ei pot alege ca nota la limba maternă să nu fie luată în calcul la media finală de admitere. Însă dacă elevii bifează exluderea notei la limba maternă, aceștia nu pot fi înscriși în clasele cu predare în limba maternă respectivă, anunță portalinvatamant.ro.

Articolul 6 din Ordinul 4829/2018 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019 – 2020 prevede: “candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă și au susținut evaluarea națională la limbă și literatură maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a luă în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă”. 

În plus, se mai menționează că “părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, semnată de părinte sau reprezentant legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate. Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a luă în calcul rezultatul la probă de limbă și literatură maternă, nu pot fi înscriși în învățământul liceal sau profesional în clase cu predare în limbile minorităților naționale”. 

Alte modificări în fișa de înscriere la liceu vizează completarea la câmpul destinat inițialei tatălui, cu două litere, dar și reducerea numărului de ștampile și semnături prezente pe document, de la 7 câte erau în 2018, la una singură, în 2019. Vezi aici fișa de înscriere pentru anul școlar 2019-2020.

Admitere Liceu 2019. Calendar înscrieri

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a completează fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Verificarea fişelor de înscriere la liceu și corectarea eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019 Repartizarea computerizată la liceu

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

Evaluare Națională 2019. Calendar examene

Prima probă scrisă din cadrul examenului va avea loc la Limbă Română, în data de 18 iunie. 
Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie.  

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la oră 12:00), procedura urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00-20:00.

Sursa: a1.ro