Despre ”Marșul pentru viață” sau… bunavestire a vieții !

În fiecare an, la sfârșit de martie, în multe orașe din România se desfășoară o acțiune dedicată susținerii dreptului la viață. Marșul pentru Viață și-a găsit și în acest an susținători, în aproape toate orașele din Valea Jiului, unde oameni simpli, dar și slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române și chiar lideri ai comunităților locale au subscris acestui proiect menit să atragă atenția asupra fenomenului tragic al avorturilor femeilor aflate în criză de sarcină, asupra pruncuciderii copiilor nenăscuți care, în opinia susținătorilor acestui proiect civic, trebuie să se bucure de dreptul la viață.

În prezent, statisticile privind avortul în România sunt înspăimântătoare – peste 22 de milioane de copii au fost uciși din 1958 până în prezent, ceea ce reprezintă mai mult decât actuala populație a României. De altfel, țara noastră se situează pe unul dintre primele 5 locuri în lume în acest tragic clasament al morții – raportul dintre numărul de avorturi și mărimea populației în perioada 1921-2015.

În fața unei astfel de realități, sub ocrotirea și cu binecuvântarea prelaților Bisericii Ortodoxe s-a născut, de câțiva ani, această formă de manifestare civică, intitulată ”Marșul pentru viață”. „Fiecare copil, de dinainte de a fi născut, se distinge de orice alt om de pe planetă, are ADN propriu și caracteristici fizice și psihice unice. Mai mult decât atât, el este un suflet unic, creat de Dumnezeu și cu o menire foarte specifică în această lume, pe care nimeni nu o poate înlocui”, este de părere preotul Zgârcea Mănăsuc din Vulcan.

”Scopul acestui eveniment este unul nobil, este acela de a împiedica avorturile pe de o parte, iar pe de altă parte ştiţi foarte bine că natalitatea a scăzut foarte mult în ultima perioadă, motiv pentru care marşul acesta este tocmai pentru a încuraja natalitatea. Fără doar şi poate susţin această cauză !”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, care a participat la ”Marșul pentru viață” de la Lupeni.

Și la Petroșanim, primarul Tiberiu Iacob Ridz s-a alătuat celo peste 100 de oameni care au participat la ”Marșul pentru viață”. ”Acțiunea de astăzi, care se desfășoară la inițiativa preoților ortodocși din Petroșani, a implicat în primul rând o conştientizare a darului sacru al vieţii date de Dumnezeu. Este o atitudine creştinească, civică, prin care noi ne exprimăm solidaritatea cu toate mamele, cu toate femeile care aduc în această lume, prin naşterea de copii, viaţa. Felicitări tuturor celor implicați în acest eveniment”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Participanții la ”Marșul pentru viață” care a avut loc sâmbătă, 23 martie 2019, la Lupeni, Vulcan, Petroșani, Uricani și Petrila sunt de părere că acesta reprezintă o… Bunăvestire a Vieții, dar și un mod de a atrage atenția asupra factorilor decidenți asupra nevoii de a încuraja viața, de a susține femeile și copiii. În condițiile în care ne confruntăm, ca și multe alte state europene, cu o serioasă criză demografică, participanții la ”Marșul pentru viață” sunt de părere că trebuie să atragem atenția celor care au putere de decizie, să ia măsuri pentru a încuraja viața, pentru a susține femeile și copiii. Oamenii spun că adesea femeile sunt presate, contrar voinței lor, să facă avorturi de către soți sau parteneri care nu-și doresc copilul, care amenință că le vor părăsi sau nu le vor mai susține financiar. De asemenea, ele sunt supuse oprobriului rudelor sau părinților, care consideră că dacă nu sunt căsătorite și nasc copii au întinat onoarea familiei.

Aceste femei au nevoie de sprijin și de consiliere într-o perioadă traumatizantă și dificilă a vieții lor. Ca urmare, este nevoie să fie înființate centre de sprijin pentru femeile în criză de sarcină care să fie denumite ca atare, unde ele să poată beneficia de consiliere psihologică gratuită și de susținerea unui asistent social specializat în criză de sarcină.

Zeci de mii de oameni au răspuns și în acest an acestui proiect inițiat de Biserica Ortodoxă și au participat, în toată țara, la Marșul pentru viață. Un marș menit să ne atragă tuturor atenția că un copil este unic, încă din prima clipă.