Măsuri pentru protecția mediului impuse de Consiliul local Petroșani pentru concesionarii din Parâng

Potrivit unei decizii adoptate de Consiliul local al municipiului Petroșani, care modifică Regulamentul stațiunii turistice Parâng, toate unitățile de cazare din zona montană sunt obligate să-și amenajeze de urgență fose septice.

Astfel, potrivit regulamentului “persoanele fizice și juridice din zona stațiunii turistice Rusu – Parâng, vor fi somate, pentru respectarea protecției mediului și în legătură cu deversările reziduurilor menajere,  a apelor uzate și fecaloid menajere, ca până la data de 01.09.2020 (termen limită), să realizeze individual sau în asociere, pe bază de proiecte, dotarea cu fose septice, ministații de epurare cu vidanjare, stații de epurare ERU fără vidanjare, haznale vidanjabile betonate inegral, contracte de vidanjare, contracte de vidanjare, contracte de concesiune pentru suprafețele unde s-a proiectat fosa septică, ministația de epurare sau haznaua”.

Cei care deja au realizat astfel de investiții, vor depune o documentație la Compartimentul Protecția Mediului din cadrul Primăriei Petroșani, de unde vor primi un aviz de conformitate. Potrivit deciziei adoptate de Consiliul local Petroșani, nerealizarea acestor cerințe în termenul stabilit, se va sancționa cu amendă.

Măsura este obligatorie, având în vedere situația existentă în prezent, în care dejecțiile sunt eliberate în natură și pot conduce la apariția unor focare de infecție.

De asemenea Consiliul local a stabilit reglementări și în ceea ce privește depozitarea deșeurilor și ecologizarea perimetrului turistic din stațiunea Parâng. Astfel, persoanele fizice și juridice care au case de vacanță sau activitate în domeniul turismului în zona Rusu – Parâng, au obligativitatea de a lua măsuri în vederea înlăturării deșeurilor de orice fel din jurul proprietăților, termenul limită pentriu conformare fiind 01.09.2019. Autoritățile atrag atenția că nerespectarea avertismentului  poate conduce la procedura de licitație în vederea curățării și transportului gunoaielor din jurul cabanelor în zona turistică Rusu – Parâng, cu o societate privată sau cu mijloace proprii ale Primăriei Petroșani, după această perioadă de grație, însă costurile ar urma să fie suportate de toți concesionarii și proprietarii din zona turistică.