Noi discuții la Bruxelles privind soluțiile de viitor pentru zonele miniere

La Bruxelles au început astăzi lucrările unei noi runde de întâlniri în cadrul Platformei pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție, programul conceput de Comisia Europeană pentru a facilita dezvoltarea regiunilor europene afectate de procesul de închidere a minelor.

La acest eveniment participă și o serie de reprezentanți din Valea Jiului, între care se numără și mai mulți primari din Valea Jiului.

”Sunt prezent la Bruxelles la întâlnirea organizată de Comisia Europeană, unde în cadrul Platformei pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție se discută și despre Valea Jiului și soluțiile posibile pentru zona noastră”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

De asemenea, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, aflat la rândul său la sesiunea de dezbateri din Capitala Europei, precizează că acest program dedicat regiunilor miniere este unul extrem de important pentru tot ceea ce va însemna viitorul Văii Jiului. ”Așteptările pe care le avem de la acest program al Comisiei Europene sunt foarte mari. Noi sperăm că instituțiile financiare europene vor înțelege cât mai exact situația economică și socială în care se află deja Valea Jiului, după închiderea mai multor mine, precum și perspectivele noastre de viitor în contextul restrângerii activităților din sectorul minier și termoenergetic. Suntem aici tocmai pentru a explica cât se poate de clar situația în care se află municipiul Lupeni, dar și celelalte orașe și municipii, astfel încât să putem beneficia de fonduri europene care să asigure cadrul necesar unei tranziții către alte sectoare ale economiei locale, fără sincope și cu un impact scăzut asupra cetățenilor”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Primarul din Lupeni consideră  că, în egală măsură, Valea Jiului are nevoie și pe viitor de continuitate în sectorul minier. ”Trebuie să exploatăm ceea ce noi avem, respectiv resursele pe care le avem. Țin forte mult la minerit, îmi doresc ca mineritul să continue, dar să continue pe criterii de siguranță maximă a lucrătorului din subteran. Am și făcut o petiție în acest sens, am avut deja discuții cu cei de la Uniunea Europeană, am precizat ferm că dorim să avem în continuare minerit în Valea  Jiului, că ne dorim să continuăm această activitate, chiar dacă nu se poate la un nivel cum era în anii 90. Trebuie să susținem Valea Jiului cu toții. Toți primarii trebuie să fie uniți și, din fericire, noi suntem uniți”, a mai declarat primarul Lucian Resmeriță.

Aceasta este cea de-a cincea Reuniune a Grupului de Lucru a Platformei Regiunilor Miniere Carbonifere in Tranziție (Platform for Coal Regions in Transition) și urmează să se desfășoare astăzi și mâine la Bruxelles, sub coordonarea Comisiei Europene (European Commission).

La lucrări participă reprezentanți ai autoritatilor publice centrale, regionale și locale, dar și ai societății civile organizate din 41 de regiuni miniere localizate in 12 state ale Uniunii Europene. Regiunea Văii Jiului este reprezentată de primarii celor mai importante localități care se confruntă cu provocările tranziției energetice: Tiberiu Iacob Ridzi-Primarul municipiului Petroșani;  Lucian Marius Resmeriță-Primarul municipiului Lupeni; Ile Gheorghe-Primarul Municipiului Vulcan; Dănuț Mocanu, reprezentant al Primăriei orașului Uricani și Nicolae Dunca – Primarul orașului Aninoasa.

La eveniment participă de asemenea reprezentanți ai Confederației Sindicale Naționale ”Meridian”, ai Guvernului României, ai Greenpeace România, Bankwatch România și ai Asociației Romane pentru Energie Eoliană.