Invitație la explorarea Planetei Pământ, la Festivalul Dinozaurilor din Țara Hațegului

În perioada 26 – 30 iulie 2019, va avea loc cea de a V-a ediție a Festivalului Dinozaurilor, un eveniment – invitație la descoperirea locurilor și oamenilor din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, dar și a diversității Planetei Pământ.

Vineri 26 iulie

  • De la ora 11.00, în Parcul Central din Hațeg va avea loc expoziția interactivă UNESCO Hunedoara. Geoparcul Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din județul Hunedoara care reprezintă tot atâtea programe distincte ale prestigioasei organizații mondiale. Sub sloganul ”O lume întreagă într-un singur județ”, cele trei situri îi vor invita pe participanți să le descopere unicitatea prin participarea la activități interactive.
  • La ora 18.00, în piațeta spitalului orășenesc Hațeg, elevii de la Școala Gimnazială Bretea Română vor prezenta piesa de teatru de păpuși ”Hansel, Gretel și… bunul dinozaur”. Piesa este o adaptare a celebrului basm ”Hansel și Gretel ” al Fraților Grimm, într-o abordare inedită, cu trimitere la viețuitoarele unice în lume ce populau acum cca 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.

 Sâmbătă 27 iulie

  • Începând cu ora 11.00, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea va depăna ”Povestea firului de lână” la Școala de dinozauri și meserii (clădirea școlii) din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, un atelier participativ aflat la cea de a treia ediție. Cei prezenți vor descoperi tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obținute din plante. În așteptarea momentului în care lâna va prinde culoare, cei mici vor putea lua parte la un atelier în care își vor putea crea propriul suvenir care să le amintească de acest eveniment și de vizita în Geoparc.
  • Tot în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, ora 16.00 este momentul în care deschidem un nou portal de călătorie în timp pentru a ne bucura de întâlnirea virtuală cu pterozaurul Hatzegopteryx thambema . În geositul ”La Scoabă”, una dintre cele mai mari creaturi care au trăit vreodată pe Pământ va survola din nou locurile care îi erau familiare în urmă cu 70 de milioane de ani. Va fi cu siguranță surprins de schimbările ce au avut loc după atât de mult timp însă va fi gata să facă un selfie cu fiecare dintre cei prezenți, mulțumită unei aplicații de realitate augumentată, disponibilă pe telefon, dezvoltată de Asociația Wild Roots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Luni 29 iulie

  • În satul Peștera, comuna Sălașu de Sus, începând cu ora 17, descoperim elemente de patrimoniu tehnic popular, împreună cu Asociația Social – Culturală ”Sălășana”. O moară și o vâltoare realizate și utilizate de săteni în urmă cu peste 100 de ani, vor fi părți componente ale unei poteci tematice. Aceasta este amenajată în cadrul proiectului ”Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

 Marți 30 iulie

  • La Muzeul Pedagogic din municipiul Brașov, începând cu ora 10.00, va avea loc vernisajul expoziției ”Povestea Pământului”. Expoziția este organizată împreună cu Forumul Național al Geoparcurilor și este o invitație adresată celor mici la descoperirea Planetei Pământ și a diversității sale prin intermediul rocilor și a fosilelor. Șase voluntari pentru Geoparc vor susține o serie de ateliere educaționale care să îi ghideze pe cei mici în aventura descoperirii.

 Festivalul Dinozaurilor este unul dintre cele mai importante evenimente ale verii desfășurate în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Evenimentul este organizat cu sprijinul partenerilor UNESCO Hunedoara: Consiliul Județean Hunedoara, administrator al monumentului istoric ”Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte” și Administrația Parcului Național Retezat – Rezervație a Biosferei, precum și a Forumului Național al Geoparcurilor, Muzeului Pedagogic Brașov, Primăriei orașului Hațeg, Școlii Gimnaziale Bretea Română, Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea, Asociației Wild Roots, Asociației Social – Culturale ”Sălășana”, Fundației pentru Parteneriat și MOL România.