95 de milioane de lei alocați prin Regio-POR pentru ”Green Line”, linia verde de autobuze electrice din Valea Jiului

Proiectul ”Green line Valea Jiului” care prevede introducerea unui nou sistem de transport public pentru călători în toate localitățile din Valea Jiului, intră în etapa de implementare, după ce vineri, 9 august, 2019 au foste semnate cele două contracte de finanțare pentru componentele acestui proiect. Evenimentul a avut loc la Primăria municipiului Vulcan (care este lider de proiect), în prezența primarilor din Vulcan (Gheorghe Ile), Petroșani (Tiberiu Iacob Ridzi), Petrila (Vasile Jurca), a viceprimarilor Iacob Mesaroș (Lupeni), Ioan Sfia (Aninoasa) și a city managerului orașului Uricani (Florena Markus). la eveniment au mai participat, de asemenea, directorul ADR Vest Timișoara – Sorin Maxim, președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Bobora, alți reprezentanți ai administrațiilor publice locale și județene.

Investiția „Green Line Valea Jiului”, având o valoare totală de 20 de milioane de euro (95 milioane de lei) cu componentele 1 și 2, implică două proiecte care prevăd crearea unei linii verzi de autobuze electrice între Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani. Prin cele două proiecte vor fi achiziționate 26 de autobuze electrice, va fi amenajat un depou în municipiul Vulcan, se vor construi/ moderniza 112 stații de transport public, se vor realiza 34 de stații de reîncărcare pentru autobuzele electrice și 2 stații de reîncărcare pentru automobile electrice. Totodată, vor fi reabilitați aproximativ 5 kilometri de drum.

În 20 dintre stațiile de transport vor exista automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de călătorie, iar 42 de stații vor fi dotate cu sisteme de informare a călătorilor.

De asemenea, proiectele prevăd implementarea unui sistem de e-ticketing, amplasarea de sisteme de informare și de numărare a pasagerilor în vehicule, monitorizarea și dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web și a unei aplicații de mobil (Android, IOS) pentru informarea călătorilor.

Ținta acestor investiții constă în asigurarea unui transport public de călători modern, nepoluant, de înaltă calitate, atractiv și eficient pe cele patru trasee cuprinse în proiecte, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon în localitățile din Valea Jiului.

Cele patru trasee însumează 128 de kilometri dus-întors, după cum urmează: Traseul 1 (38,5 km) – traseul principal, care face legătura integral între Uricani – Lupeni – Vulcan – Petroșani – Petrila; Traseul 2 (10,6 km) – traseu secundar, care face legătura între Aninoasa și Petroșani; Traseul 3 (3,7 km) – traseu secundar, care face legătura între Petrila (zona minei) și Jieț; Traseul 4 (11,15 km) – traseu secundar, asigură legătura în localitățile care aparțin de Uricani, respectiv Valea de Brazi – Cheile Buții.

Valoarea totală a proiectului Green Line Valea Jiului – Componenta 1 este de 49.089.440,71 lei (43.851.960,94 lei finanțare nerambursabilă), iar Componenta 2 are o valoare totală de 46.017.326,14 lei (39.117.671,69 lei finanțare nerambursabilă). Proiectele sunt finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul Specific 3.2. – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Perioada de implementare este de 21 de luni – Componenta 1, respectiv 17 luni – Componenta 2.

Contractele au fost semnate de Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, și Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, în prezența președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, co-finanțator al proiectului.

În discursurile oferite celor prezenți la momentul semnării, s-a vorbit despre efectele pozitive multiple pe care acest proiect le va avea în viața comunităților din Valea Jiului.”Mulțumesc tuturor celor ce se regăsesc în această reușită, care își va arăta roadele cu adevărat pentru oamenii Văii Jiului, în anii care vor urma. GREEN LINE pentru mine personal este un vis împlinit pe care începem să-l materializăm chiar de luni. Ne așteaptă un drum destul de lung, la finalul căruia vom spune mulțumiți că am reușit. Spor la treabă tuturor”, a spus, spre exemplu, Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan.

„Green Line – Valea Jiului” este un proiect foarte important, nu numai pentru județul Hunedoara dar și pentru mentalitatea de lucra împreună toate primăriile din Valea Jiului” , a declarat la rândul său Mircea Flaviu Bobora, Președintele Consiliului județean Hunedoara.