Număr mare de turiști în Retezat, la Poiana Pelegii, după redeschiderea DJ 685

În ciuda confuziei generate de anunțul Direcției Silvice Hunedoara care contrazicea comunicatul dat de Consiliul județean cu privire la accesul autoturismelor pe drumul din Retezat, de la Cabana Rotunda până în Poiana Pelegii, turiștii care au ales să urce la munte la finalul săptămânii trecute, în inima Parcului Național Retezat, nu au avut nici un motiv de regret.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, cel care a asumat, cu ceva mai mult de o lună în urmă, decizia reabilitării acestui sector de drum județean după 2 ani în care acesta a fost închis circulației rutiere după ce ploile și inundațiile din vara anului 2017 au afectat structura de rezistență a acestuia, consideră că numărul mare de turiști care au ales această destinație pentru minivacanța de Sfânta Maria nu face decât să-i confirme justețea acestei decizii.

”Chiar dacă din pricina unui director tehnic de la Romsilva s-au creat oarecare incertitudini legate de data oficială a deschiderii drumului județean spre Poiana Pelegii (motiv pentru care, în opinia mea, acesta ar cam trebui să plece de pe această funcție !), imediat după anunțul CJH privind redeschiderea acestuia, turiștii au venit în număr mare în Parcul Național Retezat, pentru a se bucura de frumusețea naturii în acest loc atât de special din județul nostru. ”Asaltul” turiștilor îmi confirmă încă o dată că am luat o decizie bună atunci când am hotărât că acest drum trebuie imediat redeschis circulației rutiere și regret că timp de 2 ani acest drum extrem de important pentru turismul hunedorean a stat închis. Mă bucur nespus că, poate și prin aportul meu, Retezatul se dezvăluie astăzi unui număr mare de turiști care, datorită reabilitării drumului spre Poiana Pelegii pot ajunge acum mult mai ușor în inima Retezatului.”, a declarat Costel Avram. 

Din păcate, în opinia acestuia, facilitarea accesului turiștilor, odată cu deschiderea acestui drum către zona centrală a Parcului Național Retezat, a venit ”la pachet” și cu atitudinea unor turiști certați cu regulile muntelui, cu respectul față de natură și față de bunul simț. Asta pentru că, în urma descinderii turiștilor la Poiana Pelegii din week-end-ul trecut, în munte au rămas foarte multe gunoaie. O zi întreagă au muncit cei de la Salvamont Hunedoara pentru a strânge deșeurile lăsate în urmă de turiști.

”Trebuie să recunosc că deși mă bucur că am reușit să redeschidem acest drum, mă mâhnește faptul că mulți dintre cei care urcă în munte lasă urma trecerii lor prin gunoaiele abandonate acolo. În aceste zile, cei de la Salvamont au făcut din nou curățenie și pentru asta merită apreciați. Dar fac un apel la cei care vin în Retezat să aibă respectul cuvenit față de acest ”monument al naturii” și față de ei înșiși. Bucurați-vă de frumusețile Retezatului, dar vă rog, nu-i pătați imaginea cu sticle, PET-uri și alte deșeuri”, a mai spus Costel Avram.

Drumul județean 685 care asigură accesul de la Barajul Gura Apei de pe Râu Mare-Retezat până la Cabana Rotunda, completat de drumul forestier până la Poiana Pelegii, reabilitat și el de către Direcția Silvică, tot la insistențele reprezentanților Consiliului județean Hunedoara, asigură acum accesul facil într-una din cele mai frumoase arii natura protejate din România și din Europa de Est cu orice tip de autovehicul, cu masa mai mică de 3,5 tone.

Foto: Ovidiu Bodean / Salvamont Hunedoara