Consiliul județean Hunedoara denunță practicile de ”Fake News” pe subiectul noilor tarife de la Apa Prod

Consiliul județean Hunedoara își exprimăm, prin intermediul unui comunicat de presă transmis redacției, îngrijorarea față de amploarea fenomenului ”fake news” (știri false – n.t.) apreciind că aceasta este alimentată și de oameni politici din județul Hunedoara care, într-un mod iresponsabil, intoxică spațiul public cu minciuni.

”Având în vedere că ținta predilectă a acestor intoxicări este Consiliul Județean Hunedoara, iar scopul este de a induce neîncrederea cetățenilor județului nostru în administrația județeană, totul în logica apropiatei campanii electorale, ne vedem obligați să reacționăm pentru restabilirea adevărului”, se arată în comunicatul CJH.

Reprezentanții forului legislativ județean spun că fenomenul de fake news a luat amploare mai ales în ceee ce privește ultimele decizii luate pe subiectul modificărilor tarifare operate de Apa Prod Deva. Pentru corecta informare a opinie publice, Consiliul județean Hunedoara explică situaâia, arătând că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Prest Hunedoara”, în calitate de autoritate decizională în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din aria de operare a SC Apa Prod SA Deva, a modificat tarifele pentru serviciul de furnizare a apei potabile și de canalizare, decizia fiind luată cu 34 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Printre cei care au participat la vot se numără și reprezentanții primăriilor conduse de primari membri ai PNL: Deva, Hațeg, Balșa, Baru, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Tomești, Toplița, Vorța și Zam. Niciunul nu s-a opus majorării ba chiar, la un calcul simplu rezultă că cel puțin opt dintre aceștia au votat „pentru” majorarea tarifelor.

”Mai trebuie spus că, în cadrul ADI „Aqua Prest Hunedoara”, CJ Hunedoara are un singur vot, egal cu cele ale celorlalți membri! Dar, despre acest adevăr nu vorbesc politicienii liberali, pentru că ar avea un efect de bumerang. O facem noi, pentru ca populația județului să fie corect informată și să aprecieze cu toate datele la dispoziție cine și de ce dezinformează”, se arată în comunicatul CJH.

Potrivit deciziei luate de ADI „Aqua Prest Hunedoara”, tariful pentru producerea, transportul și distribuția apei potabile a crescut cu 0,36 de lei: de la 3,81 la 4,11 lei/mc. Reprezentanții CJH consideră că, chiar și pentru un elev de gimnaziu, este limpede că această ajustare nu poate fi „o majorare de 23%”, cum susțin unii consilier județeni care speră că minciuna repetată suficient de mult va ajunge să ia locul adevărului. ”Dacă nu s-a schimbat nimic între timp în acest domeniu, metoda matematică ce permite determinarea unuia dintre termenii unei ecuații de proporționalitate pe baza celorlalți, este regula de trei simplă. Desigur, acei politicieni știu acest lucru, dar preferă să propage Fake News. Cât despre tarifele pentru serviciul de canalizare, cei de la PNL, omit cu bună știință să spună că, în unele localități, valoarea a scăzut!”, se mai precizează în comunicat.

În același timp, CJH consideră că mai trebuie subliniat și faptuol că ultima ajustare de tarife a fost făcută tot prin decizie a ADI „Aqua Prest Hunedoara” în anul 2015, necesitatea majorării din acest an fiind motivată de faptul că au crescut obligațiile SC Apa Prod SA Deva privind rambursarea împrumuturilor aferente cofinanțărilor investițiilor realizate prin programe europene: ISPA și POS Mediu. Obligațiile financiare pentru aceste programe au fost stabilite cu mult timp înainte ca PSD să preia, prin reprezentanții săi, conducerea Consiliului Județean Hunedoara!

”În speranța că oamenii politici vor înțelege responsabilitatea funcțiilor în care sunt numiți sau aleși, îi asigurăm pe toți locuitorii județului Hunedoara – indiferent de opțiunile și simpatiile politice, că administrația județeană acționează în spiritul devoltării tuturor comunităților locale cu respectarea legilor în vigoare”, se precizează în finalul comunicatului transmis de Consiliul județean Hunedoara.