Valea Jiului a fost oficial selectată în Programul european START destinat zonelor miniere

Primarii localităților din Valea Jiului s-au prezentat astăzi în comun la conferința de presă în care au anunțat că au primit oficial informația potrivit căreia din totalul de 41 de regiuni miniere din Europa, una dintre cele 6 regiuni pilot  care vor primi asistență financiară din partea Uniunii Europene pentru dezvoltare este Valea Jiului. În aceste zile, de la Bruxelles a venit vestea că aplicația comună depusă de cele 3 orașe și 3 municipii din Valea Jiului pentru accesarea Programului START a fost selectată. Prin urmare, Valea Jiului va beneficia în etapa imediat următoare de asistență tehnică europeană gratuită în vederea elaborării Strategiei comune de dezvoltare, document în baza căruia un număr de circa 25 de proiecte de dezvoltare regională vor fi finanțate printr-un program special al UE în exercițiul financiar 2021-2027.

Împreună cu toți colegii primari din Valea Jiului, am aplicat la Bruxelles pentru a primi asistență tehnică gratuită în cadrul programului european START, care funcționează în baza Platforma Regiunilor Carbonifere. Din informațiile pe care le avem, sunt șase regiuni de acest fel care vor primi asistență tehnică gratuită din cele 41 câte există în Europa unde mai există exploatări de cărbune și energie produsă pe bază de cărbune. Săptămâna viitoare, în perioada 16 – 17 octombrie, urmează să fim prezenți la Bruxelles, la întâlnirea pe care o vor organiza cei de la Platforma Regiunilor Carbonifere, unde se vor stabili pașii ce urmează să se întâmple în continuare. Important pentru noi este că acest prim pas, foarte important pentru noi, s-a încheiat cu succes iar Valea Jiului are de pe acum certitudinea că va fi cuprinsă în acest program pilot al UE”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În opinia primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, acest lucru este de bun augur și dătător de mari speranțe pentru viitor. ”În spatele acestei decizii de acceptare a aplicației noastre în programul START vine ca urmare a unui îndelung proces de pregătire și al unei munci de ani de zile pe care am depus-o în fiecare dintre primăriile Văii Jiului, dar și împreună, pentru acest scop comun. Eu am avut și am mare încredere în șansele de dezvoltare a zonei noastre prin utilizarea de fonduri europene. Gândind unitar în această direcție, împreună cu toți ceilalți primari, iată că încep să apară și roadele acestei conlucrări. Mă bucur că vom avea parte de această consultanță gratuită din partea specialiștilor Comisiei Europene. Ne dorim să atragem cât mai mulți bani  europeni pentru Valea Jiului, pentru că aceasta este singura modalitate de a putea mișca lucrurile într-o direcție bună, economic și social, pentru locuitorii Văii Jiului, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, apreciază că selectarea Văii Jiului în rândul regiunilor europene pilot pe programul START este o primă victorie esențială pentru munca în echipă a celor 6 comunități locale din Valea Jiului. Este forte important că din cele 41 de regiuni carbonifere candidate pe acest program, a fost selectată Valea Jiului. Este un rezultat concret pentru toți primarii și pentru toți cetățenii din Valea Jiului. Este un nou început ! Pasul următor este ca noi, administrațiile locale, să ne organizăm într-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară în care să plasăm toate ideile de dezvoltare locală care trebuie integrate într-o strategie comună. Un pol de succes în această direcție cred că poate fi cel legat de un proiect mare de dezvoltare al potențialului turistic de care dispune întreaga Vale a Jiului, dar avem în plan și alte idei pe care le vom discuta cu cei de la UE și pentru care deja cred că vom reuși să obținem, finanțarea necesară”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

În perioada următoare administrațiile locale din Valea Jiului vor elabora, cu asistență tehnică din partea Comisiei Europene, un număr de aproximativ 25 de proiecte identificate și dezvoltate (domenii tematice – transformarea sistemului energetic și tehnologii alternative; turism, agrement și sport; Infrastructură publică urbană, mobilitate și conectivitate; Angajare și forță de muncă), vor organiza două consultări publice la nivelul regiunii, dar și o serie de conferințe la care vor fi invitați primari din alte regiuni europene, care au caracteristici similare și au trecut printr-un proces de tranziție, ș.a.m.d.

Aplicația depusă de regiunea Văii Jiului pentru includerea în Programul START a fost însoțită și de scrisori de sprijin din partea Universității Petroșani, a organizațiilor Greenpeace România și  Bankwatch România, din partea Consiliului Județean Hunedoara, Ministerului Fondurilor Europene și a unui număr însemnat de ONG-uri locale.