Consiliul județean Hunedoara nu renunță la ideea cumpărării clădirilor fostei Mine Petrila

Cu toate că formalitățile legislative pentru preluarea activelor fostei Mine Petrila de către Consiliul județean Hunedoara au fost demarate deja de câteva luni, iar instituția județeană și-a prevăzut și fondurile necesare pentru efectuarea acestei tranzacții în bugetul pentru anul în curs, formalitățile s-au blocat în toamnă, după ce Ministerul Energiei a rămas fără conducere, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și demisia ministrului Anton Anton. Cum după acest moment, nu a mai fost numit un alt ministru la Energie, iar după schimbarea echipei guvernamentale, acest minister nu s-a mai regăsit în noua structură a Guvernului Orban, Consiliul județean s-a găsit practic în situația ca toate demersurile făcute până acum să se blocheze.

Chiar și așa, potrivit administratorului public al județului, Costel Avram, Consiliul județean Hunedoara nu renunță la ideea cumpărării clădirilor declarate monument istoric, dar și a terenurilor aferente de la fosta Mină Petrila. Nu renunțăm la această ideea, care reprezintă până la urmă singura posibilitate de valorificare eficientă a acestor clădiri și terenuri. Pentru acest lucru însă va trebui să o luăm de la capăt cu toate documentele necesare, va trebui să ne adresăm cel mai probabil Ministerului Economiei care a înglobat și fostul Minister al Energiei, dar și compania de închideri de mine și nu cred că vor exista piedici din partea noului ministru în acest sens. Vom face acest lucru însă nu cred că vom reuși să mai finalizăm anul acesta documentațiile. Cert este că vom prinde fondurile necesare pentru această achiziție în Bugetul pentru anul 2020 și vom continua demersurile privind preluarea acestor clădiri”, a declarat Costel Avram.

Acesta este de părere că, odată intrate în posesia Consiliului județean Hunedoara, activele fostei Mine Petrila vor putea fi valorificate atât ca obiective turistice și culturale, încât și pentru relocarea unor activități administrative ale Primăriei Petrila, în timp ce terenurile și o parte din clădiri vor putea fi puse la dispoziția investitorilor care doresc să deschidă activități generatoare de profit în Valea Jiului.