Ministerul Fondurilor Europene a găzduit conferința de lansare a proiectului “Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului” privind perioada 2021-2027

Marți, 10 decembrie 2019, a avut loc la sediul Ministerului Fondurilor Europene reuniunea de lansare a proiectului “Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului”, un proiect finanțat prin Serviciul de Sprijin pentru Reforme Structurale din cadrul Comisiei Europene (SRSS).

Evenimentul a fost prezidat de ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, la care au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai ministerelor care fac parte din Comitetului Director și Grupurilor de Lucru pentru Inițiativa Valea Jiului, Institutului de Statistică, autorități publice locale, primari, care sunt și beneficiarii finali ai acestei strategii, precum și reprezentanți ai societății civile din Valea Jiului.

La conferință au participat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flavius Bobora, precum și toți reprezentanții administrațiilor locale din Valea Jiului, primarii Tiberiu Iacob-Ridzi, Vasile Jurca, Lucian Resmeriță, Dănuț Buhăescu și Nicolae Dunca, pentru a discuta atât viitorul CEH, dar mai ales viitorul Văii Jiului, care depinde de investițiile cu bani europeni. Edilii din Valea Jiului au făcut front comun în fața ministrului Fondurilor Europene și a consultantului selectat pentru elaborarea strategiei, Price Waterhouse Coopers România, astfel ca administrațiile publice din Valea Jiului să fie de fiecare dată consultate în ceea ce privește proiectele ce pot fi implementate pentru revigorarea Văii Jiului deoarece, în ultimii 20 de ani, s-au elaborat tot felul de strategii care s-au dovedit a fi doar puse pe hârtie.

”Vreau să le mulțumesc tuturor factorilor implicați în obținerea finanțării pentru ”Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului”, tuturor celor care ne-au sprijinit, începând de la fostul ministru al fondurilor europene, celor din Ministerul Fondurilor Europene și, nu în ultimul rând, ONG-urilor care au fost tot timpul alături de noi și au făcut în așa fel încât să fim vizibili atât la Ministerul Fondurilor Europene, cât și la nivelul Comisiei Europeane, punând Valea Jiului în prim plan, menționând aici Greenpeace România și Bankwatch România, reprezentanții Băncii Mondiale, Planeta Petrila și domnul Ion Barbu. L-am rugat pe ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, să confirme faptul că inițiativa fostului ministru al Fondurilor Europene și solicitarea noastră, a primarilor din Valea Jiului, va fi dusă mai departe, se va continua și se va înființa până la urmă un Instrument Teritorial Integrat (ITI) Valea Jiului, pentru că până acum am tot făcut strategii și tot felul de programe care nu au reușit să-și atingă scopul, reconversia profesională și creșterea economiei Văii Jiului. Pot spune că mă declar mulțumit pentru că ministrul Fondurilor Europene a promis că săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi a guvernului o hotărâre de guvern prin care se va aproba memorandumul pentru înființarea ITI Valea Jiului. Mulțumesc celor de la Comisia Europeană care ne-au sprijinit tot timpul și au pus presiune pe Ministerul Fondurilor Europene și Guvernul României pentru ca Valea Jiului să poată accesa acest Instrument Teritorial Integrat pe platforma zonelor carbonifere. Mă bucur că, toți primarii Văii Jiului, am înțeles că doar împreună putem avea puterea de a începe un proces de transformare a regiunii noastre, fiind vorba de interesul general al Văii Jiului”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Participanții la conferință au discutat despre provocările viitoare și despre rezultatele acestui proiect, prin creionarea unei strategii pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului, a unui plan de acțiune pentru implementarea acestei strategii, propuneri pentru sistemul de guvernanță al acesteia, precum și elaborarea unui portofoliu de 10 proiecte. Strategia elaborată va fi utilizată pentru a sta la baza finanțărilor în Valea Jiului, în perioada de programare 2021-2027, în baza unui Instrument Teritorial Integrat.

Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a punctat importanța deosebită a acestui proiect pentru reușita reconversiei economice și sociale a zonei, subliniind necesitatea implicării partenerilor sociali și a autorităților locale în realizarea documentului.