Invitație la ”Festivalul Crailor” de la Lupeni, festivalul obiceiurilor de iarnă din Valea Jiului

Unul dintre cele mai frumoase, dar și cele mai așteptate, evenimente prilejuite de sărbătorile Crăciunului și Anului Nou în Valea Jiului va avea loc sâmbătă, 14 decembrie 2019, începând cu ora 14,00 în municipiul Lupeni.

Este vorba despre ”Festivalul Crailor”, care aduce în atenția locuitorilor Văii Jiului unul dintre obiceiurile care constituie o prețioasă comoară culturală a oamenilor din Valea Jiului, încă din cele mai vechi timpuri. Păstrat cu sfințenie, generație după generație, de momârlanii din satele Văii Jiului, colindul Crailor a devenit, de câțiva ani buni, grație fericitului parteneriat încheiat în acest scop de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, firma Comexim R Lupeni și trupele de colindători din zonele rurale ale Văii Jiului, unul dintre cele mai emoționante spectacole de colinde care au loc în această regiune.

Tocmai datorită interesului deosebit de mare de care se bucură acest eveniment în rândul publicului, organizatorii au decis ca ediția din acest an să se desfășoare, în premieră, nu într-o sală de spectacol, ci chiar în mijlocul comunității, într-un loc deja reprezentativ pentru viața cultural-artistică a Lupeniului, Parcul CAP. Aici vor ajunge, crai, brunduși și alți colindători care vor lua parte la ”Festivalul Crailor”, după o impresionantă paradă a colindătorilor pe străzile municipiului Lupeni, pe traseul cuprins între zona Cinematorgrafului ”Cultural” și Parcul CAP.

”Acest spectacol, atât de îngrădit de cetățenii municipiului Lupeni și de oamenii din Valea Jiului în general, este destinat promovării tradițiilor și obiceiurilor populare românești dedicate sărbătorilor de iarnă”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Pentru acest an, organizatorii au invitat la ”Festivalul Crailor” pe lângă trupele de colindători deja consacrați, reprezentând Craii din Paroșeni-Drăghicioni, Craii din Uricani, Lupeni și Paroșeni sau Craii ”Moștenitorii” din Bărbăteni, oaspeți de seamă, între care se numără Amsamblul folcloric ”Junii Petrileni”, Ansamblul ”Flori de Măr” din Curtești (județul Botoșani) și Dubașii din Săvârșin (județul Arad) într-un spectacol maraton care va aduce la Lupeni atmosfera unică a celor mai frumoase sărbători populare și creștine: Crăciunul și Anul Nou.

”Toți cei care iubesc tradițiile frumoase ale românilor, celor care iubesc portul popular și celor care prețuiesc colindul românesc autentic, le transmitem cu drag invitația de participa sâmbătă, 14 decembrie 2019, de la ora 14,00 la Festivalul Crailor de la Lupeni. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm împreună de o zi de excepție și să intrăm cu inimile deschise în atmosfera sărbătorilor de iarnă”, transmite Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.