Cetele De Crai Și Ansamblurile Folclorice Din Petrila Vor Fi Și Anul Acesta Premiate

Vineri, 20 decembrie 2019, începând cu ora 15:00, scena Casei de Cultură din Petrila va fi gazda cetelor de Crai și a ansamblurilor folclorice tradiționale, într-un spectacol de gală a colindelor în care vor evolua nu mai puțin de cinci cete de Crai din satele Taia, Cimpa și Jieț, care vestesc Nașterea Mântuitorului în cel mai estic oraș al Văii Jiului, precum și ansamblurile Bujorii Muntelui, Junii Petrileni și Nedeia Petrileană.

Consiliul Local și Primăria orașului Petrila va premia și anul acesta tradițiile și folclorul autentic.

”Sprijinirea şi promovarea celor mai talentaţi şi autentici păstrători ai tradițiilor din orașul nostru, continuatori ai obiceiurilor populare din vatra strămoșească, sunt mereu în atenția noastră și ne-am dat întotdeauna concursul celor care au dorit şi doresc să le continuie, considerând că aceasta face parte din obligația noastră morală de a-i susține. Noi suntem ospitalieri în această zonă binecuvântată de Dumnezeu, cu oameni gospodari şi tradițiile sunt la loc de cinste”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Colindul Crailor este un obicei străvechi care anunţă Naşterea Mântuitorului și are un singur corespondent, respectiv Viflaimul, iar acesta s-a păstrat nealterat de-a lungul vremii. A fost atât de bine împământenit în această zonă încât aproape că nu este oraş sau sat în Valea Jiului unde să nu existe măcar câte o ceată de crai care duce tradiţia mai departe.