Finalizarea proiectelor europene în derulare constituie principalul obiectiv al administrației locale de la Uricani în 2020

Preocupările autorităților administrației locale din orașul Uricani pentru dezvoltarea orașului s-au concretizat în obținerea finanțărilor necesare pentru derularea unui număr considerabil de proiecte europene în cursul anului 2019. În bună parte, execuția acestora a și început anul trecut, iar pentru 2020 se așteaptă deja finalizarea multora dintre acestea.

De altfel, primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că principalul obiectiv al său în anul 2020 constă în finalizarea unora dintre proiectele europene aflate în execuție. În opinia acestuia, în primul rând este vorba despre finalizarea investițiilor în infrastructura de alimentare cu apă și canalizare, pentru care se execută, în cadrul unui proiect european major derulat prin Apa Serv Valea Jiului, modernizarea tuturor rețelelor de apă și canalizare din orașul Uricani. Odată cu finalizarea acestor investiții se dorește ca numărul avariilor și restricțiilor în furnizarea apei să fie, reduse semnificativ dacă nu chiar eliminate, concomitent cu creșterea calității apei potabile furnizate locuitorilor din orașul Uricani.

Finalizarea acestor investiții va fi urmată, imediat, de un alt proiect de infrastructură care prevede reabilitarea străzilor și trotuarelor din orașul Uricani. Tot la acest capitol, primarul Dănuț Buhăescu spune că este în fază avansată de execuție proiectul european de regenerare urbană, prin
intermediului căruia sunt realizate o serie de lucrări care vor transforma faleza Jiului de vest, pe zona cuprinsă între cele două poduri care delimitează ”orașul nou”, într-o zonă de promenadă elegantă. ”Eu cred că această zonă va deveni un punct de atracție nu doar pentru cetățenii orașului Uricani, ci și pentru cei care tranzitează orașul nostru în drum spre zonele de interes turistic din Vestul Văii Jiului. Potrivit proiectului, pe faleza Jiului de Vest vor fi amenajate zone verzi, alei de promenadă cu locuri de odihnă și iluminat ornamental, piste pentru biciclete și locuri de joacă pentru copii. Lucrările sunt într-o stare avansată de execuție și chiar dacă pe perioada iernii ele sunt suspendate, eu am convingerea că până în vară acest obiectiv va fi finalizat”, spune primarul Dănuț Buhăscu.

 

Tot pentru anul 2020, edilul speră ca mare parte din blocurile de locuințe, în mod special din ”orașul vechi”, pentru care administrația locală a reușit să atragă fonduri europene pentru finanțarea unor ample lucrări de reabilitare, să fie și ele finalizate. ”Deja am reușit să finalizăm un bloc în cadrul acestui program, iar alte câteva se află în plin proces de reabilitare. Finalizarea acestor obiective i-a determinat și pe cetățenii din alte blocuri să solicite intrarea în program. Vom căuta să-i sprijinim pe toți cei care sunt interesați, desigur în măsura în care UE va avea în continuare linii de finanțare deschise pe acest tip de investiții. Oricum, eu cred că orașul Uricani a reușit, în ultimii ani, să atragă fonduri europene pentru cel mai mare număr de blocuri din Valea Jiului”, explică Dănuț Buhăescu.

Un alt proiect european care a demarat chiar la finalul anului 2019 va înlocui peisajul dezolant de la fosta mină Valea de Brazi cu un loc de picnic, deosebit de atractiv. De altfel, în ceea ce privește dezvoltarea turismului în zona orașului Uricani – oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat,
primarul Dănuț Buhăescu își pune mari speranțe în programul privind tranziția zonelor miniere afectate de închidere, program derulat prin intermediul Uniunii Europene, în care Valea Jiului a fost deja acceptată drept regiune-pilot pentru care vor fi acordate finanțări directe de la bugetul Uniunii Europene, în exercițiul financiar 2020-2025. ”Noi suntem pregătiți și am transmis deja propunerile noastre de proiecte pentru care sperăm să obținem finanțare și pe care să le putem implementa în orașul Uricani. În prezent, se lucrează la Strategia comună a localităților din Valea Jiului, document care va sta la baza finanțărilor ce vor fi alocate pentru zona noastră de către UE. Desigur, ne dorim să beneficiem în continuare de sprijin în derularea unor investiții, din partea Guvernul României și din partea Consiliului județean Hunedoara. Eu îmi păstrez optimismul, chiar dacă el devine ceva mai moderat acum, și în reluarea lucrărilor la drumul spre Băile  Herculane. Sper ca și alte drumuri de interes turistic din orașul Uricani să fie modernizate, pentru că acestea pot contribui la creionarea altor investiții menite să ajute la dezvoltarea orașului Uricani care trebuie să-și găsească viitorul având turismul ca obiectiv prioritar”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.

Cu aceste argumente ale proiectelor deja realizate, ale celor aflate în derulare dar și cu o nouă viziune de viitor pentru uricăneni, Dănuț Buhăescu speră că se va bucura de încrederea cetățenilor
Uricaniului și în alegerile locale din anul 2020, în care va candida pentru un nou mandat de primar, din partea PSD.(Următoarea știre) »