„Guvernul Austeritate” și planurile lui pentru tineri

„Guvernul Austeritate” lucrează de zor pentru România „normală”. Faptul că reprezentanții PNL au venit la putere doar din ambiție politică și fără un program clar pentru țară devine mai mult decât evident pentru fiecare dintre noi. Atunci când nu ești capabil să găsești soluții, apelezi la tăieri. O guvernare responsabilă nu înseamnă austeritate, înseamnă identificarea de proiecte și de programe care să sprijine economia și nu să pună presiune tot pe oamenii de rând. 

 

Așadar, „Guvernul Austeritate” a anunțat că Programul „Prima Casă” nu mai este necesar, alocând doar 200 de milioane de lei în anul 2020. Acest lucru înseamnă că numai 2.100 de familii de tineri își vor putea cumpăra o casă prin acest program atât de important pentru familiile aflate la început de drum. „Prima Casă” a însemnat sub guvernarea PSD un sprijin constant pentru 30.000 de familii anual.

În acest an, tinerii care nu vor avea norocul să se numere în primii 2.100 de aplicanți vor fi obligați să scoată în plus din buzunar peste 100.000 de lei. Mai mult de atât, familiile tinere vor trebui să plătească un avans mai mare – minim 15% din valoarea imobilului, comparativ cu 5%, iar în mod sigur dobânzile pentru acest credit vor fi mai mari.

Oare acesta este unul dintre răspunsurile PNL în fața provocării privind exodul tinerilor din România?

Mai departe, pentru că „nu are de unde și nu știe cum”, Ludovic Orban a anunțat intenția de impozitare a salariilor din IT. Vorbim despre anularea unei măsuri care a generat o creștere explozivă a sectorului IT, ce a ajuns la 6% din PIB și care poate face din România un lider regional în domeniul IT. Industria IT este una dintre cele mai performante din România, cu peste 120.000 de angajați, cifră de afaceri de aproximativ 5 miliarde de euro/an, după cum se lăuda chiar președintele Klaus Iohannis în afara țării, cu rezultatele guvernării PSD.

Scutirea de impozit a salariilor din IT, promovată de PSD, a permis dezvoltarea acestui sector strategic pentru dezvoltarea țării. Prin eliminarea facilităților anunțată de premierul Orban, investitorii se vor reorienta, salariile IT-iștilor vor scădea, fapt care-i va determina să plece din țară – lucru de-o gravitate extremă, în actualul context, pentru că reprezintă forță de muncă de înaltă calificare profesională.

Oare și acesta este unul dintre răspunsurile PNL în fața provocării privind exodul tinerilor din România? Fiecare dintre noi se poate întreba dacă acesta este drumul corect pentru o țară – lipsa programelor de proiecte și investiții, lipsa unor măsuri concrete în domenii strategice, împrumuturi masive, tăieri și nimic altceva în schimb.

Natalia-Elena Intotero,

Deputat PSD Hunedoara