Senatorul PNL Carmen Hărău și-a demis propriul Guvern. Senatorul PSD Cristian Resmeriță avertizează însă că acest vot nu-i va aduce un loc în PSD !

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a fost demis astăzi în Parlament, după ce 261 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR pe 30 ianuarie 2020 sub titlul  „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”.

Pentru moțiune au votat, alături de parlamentarii PSD și UDMR și parlamentari ai Pro România, ai ALDE și, spre surpriza generală, chiar din… PNL. Mai mulți parlamentari, atât social-democrați cât și liberali au observat, în momentul votului, că senatorul PNL de Hunedoara Carmen Eleonora Hărău a votat pentru moțiunea de cenzură. Chiar dacă votul acesteia nu a fost unul decisiv în demiterea Guvernului, liberalii s-au declarat contrariați de gestul colegei lor, unii apreciind chiar că, prin acest vot, Carmen Eleonora Hărău ar fi dorit să-și ”cumpere” un loc în viitorul Parlament pe listele… Partidului Social Democrat, partid din care a mai făcut parte cu ani în urmă.

”Exclus !” a exclamat președintele executiv al PSD Hunedoara, senatorul Cristian Resmeriță. Acesta a declarat că, sub nici o formă nu se pune problema ca liderul liberal hunedorean Carmen Hărău (vicepreședinte al PNL Hunedoara) să intre în PSD. ”Nu voi fi niciodată de acord cu o astfel de ipoteză măcar, în primul rând pentru că doamna senator a făcut foarte mult rău cetățenilor din Valea Jiului. Eu vreau să fie categorică poziția mea, încă de la bun început că, în situația în care doamna Hărău își va face publică dorința de a intra în PSD, mă voi opune categoric”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Cât despre votul colegei sale din Senat, de la PNL, împotriva propriului Guvern, președintele executiv al PSD Hunedoara, apreciază că probabil aceasta a avut un moment de luciditate. ”Probabil doamna senator și-a dat seama de lucrurile incorecte față de cetățenii României pe care le-a făcut, în aceste trei luni de mandat guvernamental absolut dezastruos pentru români, Guvernul Orban și a simțit că trebuie să ia atitudine. Poate că a fost un moment de luciditate al colegei mele, nu știu, dar cert este că decizia domniei sale nu-i va aduce un loc în PSD Hunedoara, dacă speră cumva la acest lucru”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.

Pe de altă parte, senatorul PNL Carmen Hărău neagă faptul că ar fi votat pentru moțiunea de cenzură a PSD. ”Nu am votat împotriva propriului Guvern, dar recunosc că nu am votat cu bilele la vedere să vadă domnul Resmeriță”, s-a apărat Carmen Hărău.

Potrivit Constituției, odată cu demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură, Președintele României urmează să declanșeze consultări cu partidele politice parlamentare în vederea desemnării unui nou Prim Ministru. Acesta trebuie să-și asigure o majoritate în Parlament pentru a trece noul Cabinet. Dacă nu reușește, procedura se repetă încă o dată, iar nevalidarea în Parlament a două propuneri de Guvern succesive deschide calea spre dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.
De precizat este și faptul că demiterea Guvernului, care și-a angajat răspunderea în Parlament privind legea alegerii primarilor în două tururi, duce și la anularea legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, consecința fiind aceea că în iunie 2020 primarii și președinții de Consilii județene vor fi aleși într-un singur tur de scrutin.