Fotoreporterul Ilie Pintea a dus ”Chipuri ale războiului din Afganistan” la Cartierul General al NATO

Reuniunea de lucru a miniștrilor apărării din țările NATO, care a avut loc zilele trecute la sediul NATO din Bruxelles (Belgia) a fost completată de un eveniment expozițional de excepție, care l-a avut în centrul atenției pe colegul nostru Ilie Pintea, apreciatul corespondent din Valea Jiului al postului național ”Radio România Actualități”.

Ilie Pintea a fost invitat, cu acest prilej, să prezinte și la Bruxelles deja celebra sa expoziție de fotografie cu imagini surprinse în perioada în care a fost reporter de război în Afganistan.Expoziţia jurnalistului român, vernisată la sediul NATO din Buxelles, sub titlul „Chipuri ale războiului”, cuprinde 27 de fotografii realizate de Ilie Pintea între anii 2013 şi 2017 în teatrul de operaţii din Afganistan şi îi este dedicată sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, ucis de explozia unei maşini-capcană în 2017, la Kandahar.

La deschiderea expoziţiei, alături de Ilie Pintea au fost prezenţi preşedintele comitetului militar al NATO – Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, adjunctul secretarului general al NATO – Mircea Geoană, ministrul român al Apărării – Nicolae Ciucă şi alţi miniştri ai Apărării din ţările aliate.

În opinia autorului, expoziţia vernisată în prima zi a reuniunii miniştrilor apărării din NATO,  este un prilej pentru reflectarea rolului important al Alianţei în Afganistan, inclusiv a contribuţiei României. 

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă apreciază că inițiativa acestui demers jurnalistic și artistic este una deosebită. ”Aceste fotografii ne amintesc de militarii care se află în spatele misiunilor și operațiilor desfășurate de către NATO, nu numai militarii români, ci și militarii aliați și parteneri, unii dintre aceștia mergând până la sacrificiul suprem. Am subliniat importanța pe care Armata României a acordat-o asigurării, cu maximă transparență, unui flux constant de informații către opinia publică cu privire la activitățile militarilor dislocați în teatrele de operații. Vreau să subliniez, totodată, colaborarea excelentă pe care Armata României o are cu postul public de radio din România, care a asigurat, pentru perioade lungi, prezența unor corespondenți de presă de înaltă valoare profesională, atât în Afganistan, cât și în Irak”, a spus Nicolae Ciucă, ministrul român al Apărării.

Despre fotografiile prezentate la acest vernisaj au mai vorbit adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoana, și președintele comitetului militar al NATO, sir Stuart Peach, precum și autorul imaginilor, jurnalistul Ilie Pintea.

”Toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care și țara noastră are partea ei de jertfă și de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, și acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia și căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operații, fie ei români sau din țările aliate. Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziție ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecție de documente, ci este despre oameni, care luptă și mor împreună, cu aceeași misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că we are NATO, și cred că fotografiile mele ilustrează acest concept și realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă și învață să se înțeleagă”, a spus Ilie Pintea.

Prezentarea expoziției ”Afganistan. Chipuri ale războiului” la sediul NATO din Bruxelles, vine după alte expoziții similare pe care Ilie Pintea le-a organizat în Kandahar, Los Angeles și București.