Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că Guvernul trebuie să vină cu măsuri pentru păstrarea locurilor de muncă

Senatorul social-democrat Cristian Resmeriță apreciază că, în contextul actual, impus de criza epidemiologică, Guvernul României are datoria de a aplica un plan de măsuri clare, eficiente, care să vină în sprijinul mediului de afaceri, astfel încât oamenii să nu-și piardă locurile de muncă. ”Eu sper ca Guvernul României să vină cu măsuri clare pentru a sprijini mediul de afaceri din România, pentru că numai așa putem păstra locurile de muncă ale cetățenilor”, spune senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a mai precizat că Partidul Social Democrat a transmis deja membrilor Executivului un set de măsuri sociale și economice care pot constitui un mod de abordare responsabilă a situației actuale și a sprijinului concret de care are nevoie mediul de afaceri. Potrivit președintelui executiv al PSD Hunedoara, Cristian Resmeriță, acestea vizează, în linii mari, următoarele:

  • Opțiunea suspendării pentru 3 până la 6 luni a plății ratelor bancare.
  • Înghețarea prețurilor la utilități – gaze, energie, telefon, TV și Internet – pe o perioadă de 3 până la 6 luni. Cerem așadar PNL să renunțe la măsura privind liberalizarea prețurilor la utilități de la 1 iulie, liberalizare care ar conduce la o explozie a prețurilor!
  • Acordarea unui șomaj tehnic, achitat de stat în proporție de 75%, pe o perioadă determinată.
  • Rambursarea TVA și a concediilor medicale restante.
  • Amânarea plății CAS și CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate și stabilirea prin criterii clare a acestor domenii.
  • Pentru asigurarea fluxului financiar și a cash flow-ului, este necesară implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobandă fixă și subvenționată, de 1 miliard de euro.

”Cred că sunt propuneri esențiale, de care sperăm că Guvernul va ține seama. Epidemia de coronavirus a redus puternic activitatea economică din România, iar mii de oameni sunt expuși riscului de a rămâne fără locuri de muncă. Antreprenorii români au nevoie, acum mai mult decât oricând, de acțiuni concrete, care să-i ajute să păstreze locurile de muncă. Iar Guvernul are datoria să facă acest lucru”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.

Guvernul României se reunește miercuri, 18 martie 2020, în videoconferință iar potrivit declarațiilor publice făcute de premierul Ludovic Orban pe ordinea de zi vor figura și o serie de decizii care vizează sprijinirea mediului economic din România pentru a face față crizei generate de epidemia cu noul coronavirus.