Alegerile locale ar putea fi amânate cu cel puțin 6 luni de la data încetării stării de urgență

Patru lideri politici naționali au depus vineri, 3 aprilie la Parlament, un proiect de lege privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul, inițiat de președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele UDMR Kelemen Hunor, preșeidntele ALDE Călin Popescu Tăriceanu și președintele Pro România Victor Ponta, prevede prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale, având în vedere situația generată de criza sanitară, care pune sub semnul incertitudinii oportunitatea și chiar posibilitatea organizării de alegerilor locale din acest an, la termen. 

Decizia adoptării în Parlament a unei proceduri legislative prin care mandatul actualilor primari, consilieri locali și județeni, dar și al președinților de Consilii județene este cu atât mai necesar cu cât Autoritatea Electorală Permanentă a informat deja partidele politice că un termen limită până la care se mai poate interveni pentru amânarea alegerilor locale este 13 aprilie 2020.

În proiectul de lege inițiat de liderii PSD, ALDE, UDMR și Pro România se prevede prelungirea cu 6 luni de la data încetării stării de urgență a mandatelor pentru aleșii locali. Astfel, dacă proiectul va fi adoptat și, mai apoi, promulgat de Președintele României, alegerile locale programate inițial pentru luna iunie 2020, ar putea avea loc abia la finalul acestui an sau chiar la începutul anului viitor, dacă c riza epidemiologică se va prelungi mai mult de luna iunie. În proiect este prevăzut, de altfel, că data următoarelor alegeri locale va fi stabilită prin decizia Parlamentului.