Investițiile în reabilitarea și extinderea rețelelor de apă din orașul Uricani vor asigura la maxim calitatea apei și vor reduce la minim avariile din rețea

Una dintre cele mai importante investiții derulate, în prezent, în orașul Uricani este cea care vizează reabilitarea rețelelor publice de apă și canalizare, precum și extinderea rețelei de alimentară cu apă potabilă în localitatea componentă Câmpu lui Neag.

Începute încă din toamna anului 2019, lucrările de introducere a noilor conducte care vor înlocui vechea rețea de alimentare cu apă potabilă a orașului Uricani, sunt în plină desfășurare, iar potrivit contractului de lucrări încheiat de operatorul regional Apa Serv cu o firmă de specialitate, acestea se vor finaliza undeva la începutul anului 2021. Lucrările de reabilitare a rețelelor publice de apă și canalizare de la Uricani constau în înlocuirea conductelor de distribuție a apei potabile din acest oraș pe o lungime de aproximativ 7 km, în construirea unei stații de pompare apă pe râul Toplița de la Valea de Brazi, dar și în reabilitare sistemului de colectare a apelor uzate pe o lungime de aproximativ 6,4 km și construirea unei stații de pompare a apelor uzate la Uricani.

Nu mai puțin de 13.617.144,10 lei fără TVA este valoarea lucrărilor de investiții de pe raza orașului Uricani, pentru modernizarea rețelelor publice de apă și canalizare. Fondurile provin din resurse europene nerambursabile, accesate de operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului în cadrul POIM 2014-2020. Directorul general al companiei de apă din Valea Jiului spune că acest contract de investiții este cel mai mare proiect de modernizare al rețelelor publice de alimentare cu apă și de canalizare care s-au derulat vreodată în orașul Uricani. ”Acest contract de lucrări vizează reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, la nivelul unității teritorial-administrative Uricani, în vederea îmbunătățirii calităţii serviciilor de apă și canalizare furnizate populaţiei în conformitate cu standardele de calitate ale Uniunii Europene și asigurarea continuității
serviciului de alimentare cu apă 24 ore din 24”, 
a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Acesta apreciază că efectele benefice ale acestor investiții se vor vedea în anii următori, odată cu reducerea semnificativă a restricțiilor în furnizarea serviciilor, care constituie în prezent una dintre cele mai mari probleme, atât pentru operatorul de apă, cât și pentru beneficiari. ”Sigur că, în prezent, organizările de șantier și săpăturile care se fac pentru introducerea noilor conducte creează inerente neplăceri cetățenilor. Însă eu cred că e de preferat să acceptăm acest disconfort pentru câteva luni pentru ca, mai apoi, să nu mai avem probleme, decât să ne confruntăm cu avarii tot mai dese și cu săpături de anvergură poate mai mică, dar într-un număr din ce în ce mai mare și cu o periodicitate crescută”, explică Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Opinia acestuia este împărtășită și de reprezentanții administrației locale din orașul Uricani. Primarul Dănuț Buhăescu apreciază că aceste lucrări vor conduce, în final, la eliminarea tot mai deselor situații de avarii la vechile rețele de apă și canalizare al căror grad de uzură fizică este foarte ridică și vor fi urmate de a creșterea calității apei potabile pentru abonații Apa Serv din orașul Uricani. Prin reabilitarea rețelelor din orașul nostru, rețele care se află, de altfel, în patrimoniul public al orașului Uricani, vom reduce semnificativ disconfortul avariilor și vom asigura cetățenilor o creștere a calității apei, servicii de evacuare a apelor uzate mai bune, servicii care ne dorim să fie disponibile 24 de ore din 24”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta spune că a urmărit și urmărește îndeaproape modul în care este implementat acest proiect, astfel încât activitățile de pe șantier să afecteze cât mai puțin posibil cetățenii și infrastructura rutieră și pietonală existentă. De altfel, primarul Dănuț Buhăescu a avut o serie de discuții preliminare, încă dinainte de începerea derulării acestui proiect, atât cu managementul de la Apa Serv Valea Jiului, cât și cu cei de la firma care realizează lucrările, pentru a se asigura că infrastructura publică va fi cât mai puțin posibil afectată iar acolo unde se va întâmpla acest lucru, străzile și trotuarele vor fi aduse la forma inițială după finalizarea acestor investiții pe care, în același timp, primarul Buhăescu le consideră absolut necesare și binevenite. ”Modernizarea și extinderea infrastructurii de canalizare și apă Uricani, au afectat și vor mai afecta pentru o vreme confortul cetățenilor. În final însă toate zonele afectate vor fi refăcute și readuse la starea inițială. În acest sens, compartimentul de investiții din Primăria Uricani va monitoriza permanent stadiul lucrărilor, alături de conducerea Apa Serv. Considerăm că aceste investiții erau absolut necesare pentru că, prin înlocuirea vechilor rețele de apă, care sunt foarte vechi, care sunt uzate atât fizic cât și moral și care sunt cauza ruginii pe care o găsim tot mai des când dăm drumul la robinet, calitatea apei va crește corespunzător, având în vedere că toate aceste conducte vechi vor fi înlocuite cu rețele noi din materiale performante. Similar, conductele de canalizare vor fi redimensionate pentru a corespunde noilor condiții de utilizare și de calitate. În același timp, vreau să-i informez pe cetățeni că ne-am luat toate măsurile pentru ca străzile afectate și aleile pietonale să fie reasfaltate în totalitate”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Că lucrurile urmează cu adevărat un astfel de parcurs, o demonstrează chiar lucrările începute la finalul săptămânii precedente când pe strada Ghiocelului din Uricani, acolo unde deja au fost finalizate lucrările de introducere a noilor conducte de apă și canalizare și au început lucrările de decopertare a asfaltului vechi, urmând ca în cel mai scurt timp aici să să toarne asfalt nou-nouț.

Mai mult, primarul Dănuț Buhăescu este și mai mulțumit de faptul că, tot în cadrul programului european prin care sunt realizate aceste investiții în Valea Jiului, orașul Uricani beneficiază și de un alt contract, care vizează de data aceasta extinderea rețelelor de apă potabilă pentru 500 de gospodării din satul Câmpu lui Neag. Acest proiect, aflat și el în execuție, prevede realizarea unei stații de pompare a apei potabile, realizarea unui rezervor înmagazinare cu o capacitate de 112 mc, realizarea unei stații de clorinare, extinderea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime totală de aproximativ 8 km și construirea unei conducte de aducțiune cu o lungime de aproximativ 4,1 km. Valoare acestui proiect este de alte peste 4,5 milioane de lei.

Toate aceste investiții vor asigura alimentarea cu apă potabilă a cetățenilor din Uricani, fără probleme majore, pentru următorii cel puțin 50 de ani.