Senatorul Cristian Resmeriță cere demiterea Guvernului Orban care dorește renunțarea definitivă la energia pe cărbune

”Mi-e rușine că România are un astfel de Guvern !, a exclamat senatorul Cristian Resmeriță, în urma declarației explicite a Primului Ministru Ludovic Orban, făcută luni, 1 iunie 2020, la un post de televiziune, prin care acesta spune că ”România trebuie să renunțe la energia produsă pe cărbune”.

În opinia senatorului social-democrat, o astfel de declarație nu face decât să confirme, o dată în plus, că PNL este un partid care-și propune demolarea și îngroparea definitivă a Văii Jiului, cândva cel mai mare bazin carbonifer al țării și unul dintre cele mai mari din Europa. Eram deja de mult convins, că un guvern PNL nu poate gândi nici măcar un lucru bun pentru Valea Jiului. Dar totuși, chiar și pentru mine reprezintă o mare surpriză faptul că PNL dorește să închidă cu totul mineritul din Valea Jiului, iar premierul ne anunță nu totală nonșalanță acest lucru. Mi-e rușine că avem un astfel de Guvern !”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta atrage atenția că o decizie de renunțare rapidă și totală la minerit în Valea Jiului va avea consecințe extrem de grave asupra întregului sector economic și social nu doar din Valea Jiului, ci din întregul județ Hunedoara.Trebuie să înțelegem, că odată cu mineritul din Valea Jiului vor dispărea și termocentralele Mintia și Paroșeni, fapt care implică și închiderea pe orizontală a unor sectoare economice conexe. În condițiile în care s-a demonstrat că restrângerea sectorului minier și termoenergetic a generat deja probleme majore pentru județul nostru și, mai ales, pentru Valea Jiului, continuarea acestei politici de stat nu poate fi decât una fatală pentru oamenii această zonă a țării”, spune senatorul Resmeriță.

Acesta este de părere că, în fața unei asemenea atitudini de indiferență a Guvernului PNL față de oamenii din Valea Jiului și județul Hunedoara, politicienii au datoria de a lua atitudine. În acest context, senatorul Cristian Resmeriță spune că va propune colegilor săi parlamentari din PSD, la prima ședință de Birou Politic Național a partidului, declanșarea procedurilor pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban. Acest guvern al rușinii trebuie să dispară. Voi solicita colegiul din PSD să depunem o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban care devine unul împotriva siguranței Sistemului Energetic Național, ceea ce este intolerabil”, mai spune senatorul Resmeriță.

Liderul social-democrat consideră că România are încă nevoie de cărbune, chiar și în condițiile în care țara a devenit parte a programului european ”Green Deal”. ”Justificările politicienilor de la PNL, de la domnul Orban și până la domnul Iacob-Ridzi, cum că România a semnat acordul EU așa numit ”Green Deal” iar asta înseamnă că ne obligăm să închidem minele de cărbune sunt false. Și Polonia, și Germania au semnat acest acord, dar Polonia nu renunță la minerit, iar Germania tocmai ce a deschis în acest zile o nouă termocentrală pe cărbune. În România, o treime din energia țării este produsă de centralele termoenergetice, iar renunțarea la cărbunele din Valea Jiului și din bazinul Olteniei ar însemna să devenim o țară dependentă de importul de energie. Asta vrea oare Guvernul domnului Orban, să devenim dependenți de alții și din punct de vedere energetic?”, arată Cristian Resmeriță.