Apa Serv încheie primul an din programul de pregătire practică al elevilor din învățământul dual în sistem on-line și extinde colaborarea pe acest tip de proiecte în viitorul an școlar

Experiența de care ar fi trebuit să beneficieze elevii primelor clase de învățământ dual constituite la nivelul Văii Jiului, mai ales în ceea ce privește interacțiunea cu agenții economici care au acceptat provocarea de a se ocupa de instruirea practică a acestora, a avut de suferit în acest al doilea semestru al anului școlar 2019-2020, din cauza crizei sanitare care a blocat atât activitățile din educație, cât și cele ale mediului de afaceri.

La nivelul Văii Jiului, așa cum am informat la vremea respectiv, un număr de 12 elevi ai uneia din clasele de învățământ dual constituite în acest anm școlar la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila au fost cooptați în derularea activităților practice de către compania de apă și canalziare din regiune. Reprezentanții Apa Serv Valea Jiului au înființat, special pentru colaborarea cu acești ucenici, un atelier-școală complet echipat, unde aceștia să învețe la propriu diferite operațiuni specifice meseriei de electro-mecanică. În cursul acestei luni, la finalul primului an școlar, acești elevi ar fi trebuit să desfășoare practica de producție chiar în acest atelier-școală de la Apa Serv însă, din păcate, pandemia de coronavirus a întrerupt și această oportunitate.

Chiar și așa, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică spune că pentru acești elevi, au fost organizate câteva ședințe on-line, în care li s-au explicat și arătat câteva operațiuni specifice meseriei pe care o învață, urmând ca, la finalul acestui prim an de studiu să fie realizat de către fiecare dintre aceștia, acasă, un mic proiect de studiu. ”Inițial, ne pregătisem să realizăm, împreună cu ucenicii noștri de la învățământul dual o machetă la scară a stației de epurare de la Dănuțoni. Aveam în plan chiar să facem la fața locului câteva ședințe de studiu, urmând ca mai apoi, la atelierul-școală de la sediul central din Petroșani să realizăm această machetă. N-a fost să fie dar noi am reușit să le prezentăm copiilor, prin intermediul tehnologiei on-line, câteva modalități practice de măsurare, debitare și asamblare. În urma acestor ”lecții”, am convenit, împreună cu elevii noștri, ca fiecare să realizeze acum, acasă, din hârtie, o cutie pentru apometru sau una pentru un tablou electric. Nu e greu, pentru că în loc de tablă, vor utiliza hârtia și, pentru noi important este să vedem că au înțeles modul în care trebuie realizate operațiunile de măsurare, debitare și asamblare. E un prim pas în pregătirea lor, iar în următorul an școlar vom învăța mult mai multe lucruri practice, vom intercaționa în mod direct și vom finaliza cu succes acest program de pregătire profesională”, spune Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

În plus, tot începând de anul viitor, ca urmare a extinderii programului educațional dual în mai multe școli, Apa Serv Valea Jiului a decis să încheie un acord de colaborare și cu Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, de unde vor veni 20 de elevi care vor urma instruirea practică la Apa Serv, în meseria de sudor. Și pentru aceștia, Apa Serv va pune la dispoziție un atelier-școală complet echipat, corespunzător pentru meseria pe care o studiază, un lector din rândul angajaților noștri, echipament de protecție și o bursă de 200 de lei pentru fiecare cursant”, precizează Cristian Ionică.