Alexandru Dobocan, ultimul veteran al Petrilei, a intrat în galeria de eroi ai comunității petrilene

Ultimul veteran de război de la Petrila, distinsul cetățean de onoare Alexandru Dobocan a trecut în lumea celor drepți !

Născut la Cluj, la data de 13 noiembrie 1919, la un an de la Marea Unire din 1918, Alexandru Dobocan a ajuns pe meleagurile Văii Jiului în anul 1940, la începutul celui de-al doilea război mondial, în căutarea unui loc de muncă, pe care l-a găsit în orașul Petrila, la Mina Jieț. În 1941 a fost încorporat în armată, la ”Vânători de Munte”, acolo unde, așa cum recunoștea în fascinantele sale povestiri despre viață, a cunoscut ”cea mai aspră armată”. Chiar și așa, Alexansru Dobocan s-a dovedit a fi un ostaș devotat țării și a făcut absolut orice i s-a cerut pentru a putea ajunge pe frontul din Basarabia, cu gândul la România Mare. La întoarcerea de pe front, Alexandru Dobocan a revenit la Petrila, s-a reangajat la mină, de data aceasta la Mina Lonea, unde a muncit în subteran până la ieșirea la pensie.

Alexandru Dobocan a fost unul dintre cei mai activi membri ai Asociației Veteranilor de Razboi și, mai apoi, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și ai Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” de la Petrila, fiind o prezență constantă, admirat și apreciat ca atare, la toate evenimentele care au fost organizate în acest oraș (și nu numai!) pentru cinstirea eroilor români care au luptat pe fronturile de luptă în marile războaie ale secolului trecut. A fost un mare patriot și un cetățean cu adevărat de onoare al comunității petrilene, a cărui amintire va rămâne veșnic în inimile celor care l-au cunoscut și l-au admirat.

”Domnul Alexandru Dobocan ar fi împlinit anul acesta vârsta de 101 ani, un centenar de viață în care bucuriile au fost puține. A fost o lecție de istorie vie a veteranilor de război, un om care și-a iubit țara indiferent de greutățile pe care le-a îndurat de-a lungul vieții sale, impresionând prin poveștile sale pline de învățăminte, ca om simplu care a trăit ororile războiului, povești din care nu au lipsit niciodată nici dragostea de țară și de neam, nici bunul Dumnezeu. Dumnezeu să-l odihnească în pace, acolo sus, unde eroii nu mor niciodată!”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, despre Vasile Dobocan, ultimul veteran din comunitatea petrileană.

Recent, cu prilejul Zilei Eroilor Neamului, veteranul Alexandru Dobocan a fost vizitat de către primarul Petrilei, Vasile Jurca. I-a spus acestuia că marea sa durere, în vremuri de pandemie, este aceea că nu poate sta drepți să le dea onorul eroilor în fața monumentului ridicat în memoria acestora în orașul Petrila, așa cum a făcut în toți anii de după Război, preț de mai bine de o jumătate de secol. Acum, Alexandru Dobocan a intrat pentru veșnicie în galeria eroilor neamului românesc iar noi, cei rămași doar cu amintirea frumoaselor sale povestiri despre viață, despre război și despre oameni de mare preț, avem datoria de a-i da, așa cum se cuvine, onorul la trecerea sa către Împărăția Domnului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace !