Plan de măsuri adoptat de autoritățile de la Uricani pentru noul an școlar

Constatând lipsa unor măsuri coerente și concrete ale Guvernului în ceea ce privește debutul noului an școlar, dar și modul în care acesta se va desfășura în noile condiții generate de pandemia de coronavirus , primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu a demarat o rundă de consultări cu managerii unităților locale de învățământ, împreună cu care își propune să găsească cele mai bune soluții astfel încât în orașul Uricani, noul an școlar să poată debuta sub cele mai bune auspicii, în deplină siguranță pentru elevi și cadrele didactice. În plus, având în vedere perspectiva ca anul școlar 2020-2021 ar putea rămâne unul în care educația on-line va juca un rol determinant, edilul își propune ca administrația locală să asigure infrastructura necesară în acest scop, mai ales că, după cum se poate constata, de la nivel guvernamental se promit multe, dar din păcate, se face puțin spre nimic.
În concret, ca urmare a dialogului cu managerii unităților locale de la învățământ, primarul Dănuț Buhăescu a informat că, la nivelul orașului Uricani vor fi luate 5 măsuri ferme pentru sprijinirea începerii noului an școlar sub cele mai bune auspicii.
Prima dintre măsurile convenite, vizează digitalizarea Liceului Tehnologic ”Retezat” și a școlilor gimnaziale din orașul Uricani. ”Ne-am luat administrația de a face toate demersurile necesare ca până la începutul anului școlar să fie finalizată introducerea Internetului în toate sălile de clasă de la Liceu și școlile din Uricani. De asemenea, ne propunem și îmi doresc să și reușim acest lucru, ca până la începutul anului școlar să achiziționăm laptopuri pentru dotarea tuturor sălilor de clasă de la Liceu și școlile din Uricani. Mai mult, având în vedere că Guvernul nu a onorat promisiunea de a asigura tablete pentru elevi, împreună cu specialiștii din Primărie vom întocmi în regim de urgență un proiect cu finanțare europeană pentru achiziționarea de tablete cu abonament de internet pentru fiecare tabletă, pentru un timp de 2 ani, pe care vrem să le punem la dispoziția tuturor elevilor din orașul Uricani, indiferent de statutul lor social, pentru că, în opinia mea, nu poate exista o discriminare între elevi”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta a mai precizat de asemenea că, în prezent, tot ca urmare a unor investiții ale administrației locale, fiecare clasă de la Liceu și școlile din Uricani are în dotare câte un videoproiector modern pentru îmbunătățirea procesului de învățământ .
O a doua măsură pe care o au în vedere autoritățile de la Uricani constă în achiziționarea de către Primărie, în regim de urgentă a unui număr de 17 000 de măști de protecție sanitară, pentru toți elevii din orașul Uricani și a altor 3000 de măști de protecție sanitară pentru toate cadrele didactice și personalul auxiliar din unitățile de învățământ ale orașului Uricani.
O a treia măsură vizează achiziționarea în regim de urgentă de către Primăria orașului Uricani a unor materiale de protecție și dezinfectante pentru toate unitățile de învățământ din Uricani, de la halate de protecție pentru personalul auxiliar și mănuși de protecție, la lămpi bactericide cu ozon pentru sterilizarea mediului ambiant pentru toate sălile de clasa din grădinițe, soluție dezinfecție biocide pentru suprafețe mobilier și uși, prosoape pe rolă din hârtie, lavete pentru curățirea suprafețelor, clor pentru dezinfecția pardoselilor, dezinfectant cu alcool pentru suprafețe, săpun gel dezinfectant pentru mâini, săpun lichid cu clătire, coșuri de gunoi speciale cu capac și pedală pentru toate sălile de clasă, holurile și intrările de la toate unitățile de învățământ din Uricani, pungi (saci) pentru gunoi de unică folosință, soluție dezinfectantă pentru covorașele de la intrarea în unitățile școlare etc.
O altă măsură adoptată de autoritățile locale de la Uricani constă în dotarea tuturor școlilor din Uricani cu dispozitive speciale de măsurarea temperaturii la distanță.
Desigur, dincolo de aceste aspecte de natura protecției sanitare, în vederea începerii noului an școlar, Primăria Uricani a efectuat și alte investiții în ceea ce privește utilarea unităților locale de învățământ. ”Pot să vă spun că s-au utilat complet, în luna august, două săli de clasă cu mobilier nou-nouț, asta însemnând 60 de seturi de pupitre și scaune școlare individuale, catedre și dulapuri noi. De asemenea, s-a achiziționat mobilier și echipamente complet noi pentru dotarea unei săli de laborator în scopul pregătirii și instruirii practice a elevilor din învățământul Profesional, la  specializarea bucătar”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
În fine, tot la acest capitol, o altă măsură adoptată de autoritățile școlare în perspectiva debutului noului an școlar a constat în finalizarea reparației la acoperișul Școlii gimnaziale nr. 2, dar și alte lucrări de reparații, igienizări și întreținere necesare la toate unitățile de învățământ din orașul Uricani.
”Vreau să semnalez faptul că, în derularea tuturor acestor măsuri, am avut repetate întâlniri și discuții cu conducerea unităților de învățământ din Uricani și remarc aici, în mod deosebit, dialogul permanent cu doamna director general Cornelia Sanda, pe care l-am avut pentru analiza situației existente și identificarea măsurilor necesare pentru începerea în condiții cât mai bune a noului an școlar. Salut implicarea managerilor de școli, a cadrelor didactice și a personalului de la grădinițe, școli și de la Liceu în acest efort comun pe care trebuie să-l facem pentru a fi siguri că noul an școlar va începe corespunzător și în deplină siguranță pentru copiii din orașul nostru”, a mai precizat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.