Primăria Lupeni abordează provocările pandemiei cu investiții din fonduri europene

Problemele generate de pandemia de coronavirus, îndeosebi în domeniul sănătății și al educației sunt, fără îndoială, peste puterile economice ale autorităților publice locale. Cu toate acestea, acolo unde există implicare și interes, pot fi identificate soluții optime pentru abordarea tuturor acestor probleme.
Spre exemplu, la Lupeni, administrația publică locală s-a numărat printre primele din țară care au acționat imediat ce Uniunea Europeană a deschis axe de finanțare pentru dotarea cu echipamente medicale a unităților medicale care tratează pacienți infectați cu Covid-19, astfel încât să obțină banii necesari pentru astfel de echipamente medicale pentru Spitalul Municipal Lupeni.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță arată că s-a procedat similar și în ceea ce privește provocările deschise de pandemie pentru sectorul educațional. ”Am depus astăzi cererile de finanțare pentru două proiecte europene, cu ajutorul cărora ne propunem să asigurăm educația digitală pentru toți elevii din municipiul Lupeni, respectiv să asigurăm unităților de învățământ din municipiul nostru capacitatea instituțională în gestionarea eficientă a situației generate de pandemie. Sunt două proiecte care ne vor ajuta să facem față, în domeniul Educației, la noile cerințe și să implementăm acele măsuri care să asigure un grad ridicat de dotare a grădinițelor, școlilor și liceelor în tot ceea ce înseamnă lupta anticoronavirus”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
Astfel, unul din proiectele Primăriei municipiului Lupeni, intitulat ”Educație digitală pentru toți elevii din municipiul Lupeni” își propune să asigure achiziționarea de tablete, table școlare interactive, softuri, programe educaționale online etc. pentru toți elevii din Lupeni, care vor fi utilizate în contextul în care cursurile trebuie derulate, parțial sau total, în funcție de situația pandemică, în mediul online. Bugetul solicitat de autoritățile de la Lupeni pentru implementarea acestui proiect este de 6 milioane de lei.
Cel de-al doilea proiect depus de Primăria Lupeni vizează ”Sprijinirea capacității instituțiilor de învățământ din Municipiul Lupeni pentru gestionarea situației de pandemie”, proiect prin care se dorește achiziționarea de dezinfectanți, echipamente pentru curățenie, măști sanitare de protecție, dozatoare pentru săpun, mănuși, dispensere, echipamente de protecție etc., pentru toate unitățile de învățământ din municipiu. Valoarea estimată a acestui proiect, pentru care Primăria Lupeni solicită fonduri europene, este de 6.551.000 de lei.