Primarul din Uricani acuză Guvernul de favoritism politic la alocarea banilor pentru plata salariilor persoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora

Ultima rectificare de buget operată de Guvernul condus de premierul liberal Ludovic Orban, având ca destinație plata arieratelor administrațiilor locale și, în mod special, plata salariilor cuvenite pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, îl nemulțumește profund pe primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. Acesta își pusese speranțe mari în această rectificare bugetară, având în vedere faptul că Primăria Uricani înregistra întârzieri de câteva luni la plata acestor drepturi sociale, tot ca urmare a neasigurării fondurilor necesare de la bugetul de stat. În documentațiile transmise la Guvern, Primăria Uricani a solicitat 1 milion de lei, bani necesari pentru plata salariilor persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora dar a primit doar 200 de mii de lei.

Din păcate, după repartizarea fondurilor alocate de Guvern către Primării, Dănuț Buhăescu a realizat că, din nou, Guvernul a distribuit fondurile pe criterii clientelare, politice, fără a ține cont de problematica fiecărei unități administrativ-teritoriale, favorizând primarii liberali și defavorizând, în mod evident, primarii social-democrați. ”Am rămas uimit, uluit de faptul că, la Uricani, deși eu aveam o solicitare de 10 miliarde de lei vechi. Mi s-au însă 8 miliarde, pe o solicitare mai veche. La plata persoanelor cu handicap și a însoțitorilor, unde am reușit să plătim din bugetul local până în luna septembrie, tăind de la alte capitole, aveam nevoie de 6 miliarde de lei vechi și mi s-au dat 2 miliarde. În schimb, s-au dat mult mai mulți bani la Petroșani, deși ei sunt la zi cu plata acestor drepturi sociale. La fel, la Hațeg, un oraș de talia Uricaniului, s-au dat 7 miliarde, la Pui, o comună mai mică s-au dat tot 7 miliarde, ca și la Crișcior, toate aceste UAT-uri fiind conduse de liberali. În schimb, ca să nu spun doar de Uricani, spre exemplu la Totești, o comună mare, condusă de primar PSD, s-au dat doar 1,2 miliarde. Este evident că Guvernul a repartizat aceste sume pe criterii politice, clientelare, lucru care este strigător la cer”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Primarul orașului Uricani mai speră însă că, măcar în al doisprezecelea ceas, acum, la final de an și de mandat al actualului Guvern, va fi operată o nouă rectificare bugetară în care să se facă dreptate și pentru cetățenii cu nevoi speciale din localitățile conduse de primari cu altă culoare politică decât cea liberală.