Laurențiu Nistor, președintele CJH / Mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale

De mai bine de 10 ani marcăm, în 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci reprezintă un omagiu adus poetului național al românilor Mihai Eminescu, născut în urmă cu 171 de ani.
Mihai Eminescu rămâne poetul excepțional, o personalitate a literaturii române cu un destin tragic. Eminescu a fost un deschizător de drumuri, un vizionar, un patriot frenetic, atașat de trecutul istoric, admirator al vechilor voievozi și s-a declarat fascinat de tradițiile și miturile străvechi. Însă prin creațiile sale și prin traducerile pe care le-a realizat, Mihai Eminescu a așezat literatura română pe drumul firesc către modernitate.
Această zi este una în care ”celebrăm un mare creator, dar este şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Din păcate, în ultimul an problemele generate de noul coronavirus, ne-au făcut să ne îndreptăm atenția mai mult spre sănătatea noastră și a celor din jur, ne-au împiedicat să ne întâlnim și să derulăm acțiuni culturale devenite deja tradiție. Asta nu înseamnă că nu ne aplecăm asupra necesităților și propunerilor care vin dinspre mediul cultural, pentru că fără o cultură solidă ne-am pierde identitatea noastră ca neam.
Consiliul Județean Hunedoara, prin instituțiile aflate în subordine, continuă să susțină valorile și să promoveze cultura!
Laurențiu Nistor,
Președintele Consiliului Județean Hunedoara