Investiții în sănătate, pe bani europeni, la Spitalul din Lupeni

În aceste zile au fost recepționate noile echipamente medicale de ultimă generație, achiziționate de Primăria municipiului Lupeni, din fonduri europene, pentru dotarea, în primul rând, a secției de ATI a Spitalului municipal Lupeni dar și altor secții de specialitate din cadrul acestei unități medicale. Printre altele, este vorba despre un aparat de radiologie mobil, un ecograf doppler color portabil (cu transducer) și un electrocardiograf portabil.

Noile achiziții fac parte dintr-un prim lot de aparatură medicală cu care Spitalul Municipal Lupeni este dotat în cadrul unui amplu proiect european, pe care municipalitate l-a accesat imediat după ce Uniunea Europeană a deschis o axă de finanțare pentru dotarea spitalelor în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus. De altfel, Spitalul Municipal Lupeni, alături de Spitalul ”Bagtasar Arseni” din București au fost primele instituții medicale care au depus cereri de finanțare pe această axă de finanțare și primele ale căror cereri au fost aprobate.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că aceste achiziții reprezintă doar un prim lot din aparatura medicală de ultimă generație care a ajuns deja la beneficiar, urmând ca în perioada imediat următoare și alte echipamente medicale similare să intre în dotarea Spitalului municipal Lupeni. ”Am primit un prim lot din aparatura medicală pentru ATI și ne bucurăm să vedem că și în domeniul sănătății, fondurile europene își dovedesc din plin eficacitatea. Medicii și toți cei de la Spital au fost foarte încântați de aparatura achiziționată. Acum am primit un aparat de radiologie mobil, un electrocardiograf portabil și un ecograf dopller color portabil ATI (cu transducer). Acestea pot fi folosite la toate secțiile pe care le avem. Având în vedere faptul că toate aparatele sunt portabile, ele vor putea fi deplasate acolo unde este nevoie și folosite ușor de către  cadrele medicale pe care le avem la Spitalul municipal Lupeni”, explică primarul Lucian Resmeriță. 

Acesta a mai precizat că echipamentele primite la începutul lunii iunie fac parte doar dintr-un prim lot de echipamente medicale moderne, achiziționate de Primăria municipiului Lupeni, în total fiind vorba despre 7 loturi de achiziții, ce însumează peste 6,5 milioane de lei, exclusiv din fonduri europene atrasa de municipalitate fără nici un fel de contribuție din partea autorităților locale. Am reușit să scoatem la licitație șapte loturi de achiziție pentru echipamente medicale, care au fost deja încredințate și au fost semnate contractele cu cei care ne vor aduce această aparatură. Astăzi a venit doar primul lot necesar în gestionarea cazurilor medicale pentru Covid-19, pentru ATI, și pentru întregul spital. Săptămâna viitoare vor sosi alte două loturi și sperăm ca, într-o lună de zile,  să avem toate paturile ATI și aparatura medicală aferente, fapt care ne va plasa din punct de vedere  al noilor tehnologii medicale, la standardele europene în materie”, dă asigurări primarul Lucian Resmeriță.

În opinia acestuia, investițiile pe care Primăria municipiului Lupeni le-a stabilit, împreună cu conducerea unității medicale, vor continua urmând să fie identificate și alte fonduri, locale, naționale sau europene, pentru modernizarea Spitalului municipal Lupeni și creșterea calității serviciilor medicale oferite aici pacienților.