Hunedoreni pe urmele lui Iancu de Hunedoara, în Cetatea Belgradului

O mică delegaţie a municipiului Hunedoara condusă de primarul Dan Bobouţanu a început astăzi o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, scopul principal al acesteia fiind comemorarea uneia dintre cele mai importante personalităţi istorice ale Europei: Iancu de Hunedoara. Din delegaţie mai fac parte directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”, Sorin Tincu, şi o parte a echipei Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” care a câştigat ediţia din acest an a concursului „Citeşti şi câştigi”, precum şi profesorul – coordonator al echipei amintite, domnul Georgel Apostol.

Reprezentanţii municipiului Hunedoara au vizitat Cetatea Belgradului, locul în care pe 21 – 22 iulie 1456 s-a decis soarta lumii creştine.

Delegaţia hunedoreană se va întâlni și cu reprezentanţi ai Primăriei Belgradului şi ai Ambasadei României în Serbia, împreună cu care va depune apoi coroane de flori la statuia lui Iancu de Hunedoara inaugurată în 2019 în Cetatea Medievală a Belgradului şi la monumentul comemorativ de la Zemun (locul în care Iancu de Hunedoara îşi stabilise tabăra şi în care a decedat la 11 august 1456, loc devenit, între timp suburbie a capitalei amintite).

„Am dorit să facem o astfel de vizită pentru că este un lucru care ţine de normalitate. Iancu de Hunedoara a fost o personalitate de talie europeană iar demersul nostru este, în acelaşi timp, un pios semn de recunoştinţă pentru strămoşii noştri, întemeietori ai oraşului în care trăim, dar şi un gest care trebuie să ţină de normalitate. Iancu de Hunedoara a fost un lider mai mult decât remarcabil şi pentru maghiari, şi pentru sârbi, şi pentru românii din Transilvania. Am dorit să-i avem împreună cu noi, ca recompensă pentru performanţa lor, şi pe membrii echipei hunedorene care a câştigat un prestigios concurs de cultură generală. Până să ajungem la Belgrad, eram aproape sigur că o astfel de vizită este o premieră. Când am ajuns aici, supoziţia mea s-a confirmat: reprezentanţi ai Ambasadei României în Serbia ne-au spus că, până acum, nu a mai fost făcut un astfel de demers”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.