Localnici, oficialități și turiști au mers ”Înainte, la plăcinte !” în Ținutul Pădurenilor

”La plăcinte, înainte !” a devenit, preț de două zile, la finalul săptămânii trecute, în Ținutul Pădurenilor hunedoreni, la Poiana Răchițelii – Cerbăl, un îndemn căruia i-au răspuns deopotrivă localnici, oficialități și turiști, prezenți în număr mare la cea de-a doua ediție a Festivalului plăcintelor pădurenești.

Potrivit Instituției Prefectului județului Hunedoara, la „Festivalului plăcintelor pădurenești”, organizat de Primăria comunei Cerbăl și aflat la cea de-a doua ediție, au participat, în cele două zile, peste 1000 de localnici din regiune, turiști dar și locuitori din orașele apropiate. Primarul comunei Cerbăl, Mircea Costa, a avut ca parteneri în organizarea acestui eveniment Asociația Pădurenilor, Asociația Culturală Hunedoara Ecologica și Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice – Hunedoara.

Evident că ”vedetele” acestui eveniment au fost apetisantele plăcinte pădurenești, gătite la fața locului de cei mai iscusiți plăcintari ai pădurenilor, dar la fel de apreciate au fost și celelalte tradiții și obiceiuri ale oamenilor locului care s-au întrecut la cositul ierbii ori la jucatului brâului, așa cum de atenție și aplauze s-a bucurat și parada costumelor populare pădurenești și muzica populară.

Între cei care s-au prins ”în horă” s-au numărat și oaspeți de seamă, de la prefectul județului – Petru Călin Marian, deputații Vetuța Stănescu (PNL) și Ilie Toma (PSD) ori reprezentanții Consiliului județean Hunedoara, Ion Bădin – vicepreședinte și Costel Avram – administrator public. Acesta din urmă a ținut să reamintească faptul că dacă anul trecut, la prima ediție, organizarea ”Festivalului plăcintelor pădurenești” a fost finanțată integral de la bugetul CJH, anul acesta, având în vedere că misiunea de organizare și finanțare a fost preluată de Primăria Cerbăl, autoritățile județene au contribuit la reușita acestui eveniment și nu numai, prin asfaltarea spectaculosului drum județean ce leagă comuna Cerbăl de satul Poiana Răchițelii, o investiție apreciată de toată lumea.

”Am avut bucuria de a redescoperi frumusețea tradițiilor păstrate în vechea vatră a Ținutului Pădurenilor. Împreună cu colegii mei, Badin Ion și Ilie Toma, am participat la cea de-a doua ediție a Festivalului Plăcintelor Pădurenești. Dacă la prima ediție, Consiliul județean Hunedoara a susținut financiar în proporție de 100% organizarea festivalului, în acest an, când Primăria Cerbăl a finanțat evenimentul, noi, ne-am adus aportul în alt mod: asigurând un acces sigur și confortabil pe drumul județean care duce spre Cerbăl, recent modernizat cu fonduri proprii. Este promisiunea onorată a președintelui Laurențiu Nistor! Îi mulțumesc pentru invitație primarului Mircea Costa și îl felicit pentru organizare! Cred că astfel de evenimente au puterea de a promova nu numai tradițiile noastre, ci și frumusețea locurilor binecuvântate de Dumnezeu”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Prefectul Călin Petru Marian, care este și inițiator al campaniei „Promovăm Hunedoara” și care a participat, la rândul său, la acest eveniment, ba mai mult s-a numărat și în rândul cosașilor care și-au dovedi măiestria de a mânui coasa tradițională, apreciază că „județul nostru are o bogată tradiție populară și suntem datori să o păstrăm și să o transmitem generațiilor viitoare. Avem lucruri frumoase să le arătăm celor care ne vizitează aceste minunate locuri iar eu și Instituția Prefectului îi susținem pe toți cei care organizează astfel de evenimente ale satului hunedorean.”