ALERTĂ meteo: Grindina și vijeliile se întorc, împreună cu canicula, în țară. Prognoza pentru luna august 2021

Luna august cotinuă să fie caniculară, iar directorul ANM Elena Mateescu, trage un semnal de alarmă în acest context. Potrivit acesteia, temperaturile vor continua să crească în următoarea perioadă, fiind totodată prezente și fenomene meteorologice extreme.

Directorul ANM, Elena Mateescu a vorbit despre cum va fi vremea în luna august. Potrivit acesteia, canicula va lovi la începutul săptămânii viitoare vestul și sudul țării. Totodată, ea a mai explicat faptul că zilele cu temperaturi foarte ridicate care întâlnesc umezeala duc la formarea unor furtuni puternice, iar aceste fenomene sunt așteptate să aibă loc până la sfârșitul verii.

„Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puțin până la 20 – 23 august. La începutul săptămânii ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest și sud a țării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius.

Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a declarat la Digi24 directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Val de furtuni în România. Alertă ANM

Meteorologul a mai subliniat faptul că până la finalul verii, România va avea parte de furtuni, vijelii, dar și grindină, adăugând că la fel ca și în alte țări, și în România vara lui 2021 va rămâne în istoria măsurătorilor meteorologice ca o vară a extremelor.

„Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a conchis Elena Mateescu.

Potrivit directorului ANM, vremea se va menține călduroasă până la data de 20 august, urmând ca apoi, România să se confrunte cu perioade de instabilitate atmosferică.

”Vremea va rămâne călduroasă, caniculară în special în vest. Până în 20 august ar urma să țină această perioadă caniculară. Vor urma și perioade de instabilitate atmosferică, mai ales în zonele montane”, a mai adăugat Elena Mateescu.

În același timp, directoarea ANM a mai spus că prima decadă a lunii august a fost cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani.

Sursa: capital.ro