Ce se mănăncă de Bobotează: Ce preparate tradiționale sunt nelipsite de pe masa românilor

Cu ocazia Botezului Domnului, un întreg arsenal de tradiții și obiceiuri sunt respectate de români. Pentru a aminti de înghețurile Bobotezeu, când temperaturile reci culminează în perioada iernii, mai întâi se prepară piftiile.

Aceste preparate din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi și aromante cu usturoi tebuie pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiazmă Mare întreaga gospodărie.

Nu lipsesc sarmalele și carnea friptă cu cârnați. Dulciurile obișnuite sunt lipiile, preparate cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână.

Lipiile altfel obținute se servesc tradițional la mesele de botez ale creștinilor, amintind de turtele făcute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Preacesta în timpul Fugii în Egipt. Alături de ele se pot mânca prăjituri și cozonaci.

Sursa – ziarulunirea.ro