Răceala obișnuită ar putea oferi un nivel de protecție împotriva COVID-19: STUDIU

Potrivit unui studiu revizuit, lupta naturală a organismului împotriva unei răceli ar putea oferi o oarecare protecție și în fața noului coronavirus.

Experții avertizează însă că ar fi „o greșeală gravă” să credem că oricine a fost răcit este automat protejat în fața Covid-19, vaccinurile fiind în continuare esențiale și necesare.

Celulele T sunt cruciale

În septembrie 2020, o echipă de cercetători de la Imperial College London a vrut să înțeleagă mai bine de ce unii oameni se îmbolnăvesc de Covid după ce au fost expuși la virus, iar alții, nu.

Oamenii de știință și-au concentrat studiul pe o parte crucială a sistemului imunitar – celulele T, care recunosc atât coronavirusurile care produc răcelile obişnuite, cât şi părţi din virusul SARS-CoV-2.

Unele celule T ucid orice celule infectate de o amenințare specifică – de exemplu, un virus al răcelii. Odată ce răceala dispare, unele celule T rămân în memoria organismului și sunt gata să lupte din nou când întâlnesc un virus.

Cercetătorii de la universitatea publică din Londra au studiat un grup de 52 de persoane care nu fuseseră încă vaccinate și locuiau cu persoane care tocmai fuseseră testate pozitiv pentru Covid-19. Jumătate din grup s-a îmbolnăvit de Covid în decursul celor 28 de zile cât a durat studiul, iar jumătate nu a contractat virusul.

Ulterior s-a constatat că o treime dintre persoanele care nu au făcut Covid aveau niveluri ridicate de celule de memorie T. Cel mai probabil, acestea au fost create când organismul a fost infectat cu un alt coronavirus – cel mai frecvent, o răceală. Cercetătorii nu exclud însă și alte motive pentru care unii subiecți nu s-au infectat, cum ar fi cât de infecțioasă a fost persoana cu care au intrat în contact.

O nouă abordare a vaccinurilor

Dr. Simon Clarke, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a spus că, deși a fost un studiu relativ mic, acesta a contribuit la înțelegerea modului în care sistemul nostru imunitar luptă împotriva virusului și ar putea ajuta la dezvoltarea unor viitoare vaccinuri.

„De asemenea, ar putea fi o greșeală gravă să credem că oricine a răcit recent este protejat împotriva Covid-19, deoarece coronavirusurile sunt vinovate doar de 10-15% dintre răceli”, a mai spus dr. Clarke.

Profesorul Ajit Lalvani, principalul autor al studiului, a subliniat că vaccinurile sunt în continuare cheia pentru o protecție sporită în fața Covid-19. „Învățămintele pe care le putem obține observând cum reacționează organismul ne-ar putea ajuta în elaborarea unor noi vaccinuri.”

Serurile actuale vizează în mod specific proteinele spike care stau în exteriorul virusului, dar acele proteine spike se pot schimba odată cu apariția unor noi mutații ale virusului. Însă celulele T vizează proteinele interne ale virusului, care nu se schimbă la fel de mult de la o variantă la alta, ceea ce înseamnă că vaccinurile care valorifică activitatea celulelor T ar putea oferi o protecție mai bună și de mai lungă durată împotriva Covid, spune profesorul Lalvani.

Sursa: libertatea.ro