Primarii din Uricani și Vulcan și-au expus problemele din comunitate în fața prefectului județului Hunedoara

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian s-a întâlnit joi, 3 februarie 2021, cu primarii localităților Uricani (Dănuț Buhăescu) și Vulcan (Cristian Merișanu) din Valea Jiului, în cadrul turneului de informare și evaluare a problematicii administrațiilor locale din județul Hunedoara pe care-l derulează în această perioadă.

Primarii celor două localități, Dănuț Buhăescu – Uricani și Cristian Ion Merișanu – Vulcan,  au prezentat echipei Instituției Prefectului, din care au făcut parte și cei doi subprefecți, Lorincz Szell și Gheorghe Bogdan Urdea, proiectele depuse sau aflate în diferite stadii ale documentațiilor, pentru îmbunătățirea rețelei de drumuri din cele două orașe și pentru extinderea sistemului de apă și canalizare. Aceste proiecte, inclusiv unele din domeniul turismului, vor putea fi finanțate prin programul guvernamental, „Anghel Saligny”, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin Programul Operațional Regional sau din fondul de mediu al executivului.

În Uricani, principala problemă a administrației locale o reprezintă starea neconformă a Drumului Național 66A care traversează localitatea. Totodată, după cum a precizat primarul Dănuț Buhăescu, pentru că orașul a fost declarat „Stațiune turistică de interes local”, administrația va beneficia de fonduri europene prevăzute special pentru proiecte turistice care vor fi realizate în următoarea perioadă, iar administrația locală are nevoie de sprijin din partea instituțiilor guvernamentale pentru a putea asigura cofinanțarea unor astfel de proiecte.

În cele două localități din Valea Jiului edilii doresc să înceapă de pe acum pregătirea documentațiilor pentru  proiecte din domeniul reabilitării termice a clădirilor rezidențiale, pentru asfaltare pe mai multe străzi și pentru instalarea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice școlare.

Prefectul Călin Petru Marian le-a recomandat celor doi primari să-și stabilească foarte bine prioritățile, având în vedere nevoile urgente ale oamenilor și faptul că o parte din finanțări vor putea fi accesate în următorii 2-3 ani, condiția fiind ca proiectele să fie acceptate în acest an.

De asemenea, după dialogul cu cei doi lideri de administrații locale, delegația Instituției Prefectului județului Hunedoara a constata că în ambele localități ale Văii Jiului, administrațiile locale sunt pregătite pentru începerea Recensământului General al Populației și Locuințelor. De asemenea, solicitările locuitorilor privind stabilirea drepturilor de proprietate, conform Legii 231/2018, sunt rezolvate la termen și trimise spre validare Comisiei Județene de Fond Funciar.