Restricțiile anti-Covid ar putea fi ridicate până la Paște: Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, luni, un mesaj optimist despre finalul valului 5 și a anunțat că își dorește ca până de Paști să fie ridicate toate restricțiile anti-COVID-19 din țara noastră.

Însă el a ținut să precizeze că ridicarea restricțiilor se va face etapizat, în funcție de detensionarea situație de la Terapie Intensivă, acolo unde mai sunt încă internați foarte mulți oameni.

„Vrem să realizăm un calendar de ridicare a restricțiilor. Lucrul care este mai relevant pentru noi se referă la media săptămânală a cazurilor de deces. Media săptămânală în valul patru 473. Cea mai mare în acest val a fost de 128 de decese.

Am intrat pe un trend descrescător. Rata de pozitivitate a scăzut de la 30% la sfârşitul lunii ianuarie la 19,5% , o scădere semnificativă.

Peste 95% din totalul îmbolnăvirilor sunt cu tulpina Omicron. Această evoluţie va încheia şi acest cinci val. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute. În ceea ce priveşte ATI, ar fi scăderea sub 50% a paturilor de la ATI, adică sub 900 de cazuri ATI. Acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător.

În următoarele trei săptămâni o să ajungem la un număr de cazuri doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, a precizat, luni, ministrul Sănătăţii.

„Nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări. Lucrul ăsta trebuie să fie făcut echilibrat. Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a spus, luni, Alexandru Rafila.

Sursa: bugetul.ro