Cum se calculează glicemia normală în funcție de vârstă. Hiperglicemie – Cauze și simptome

Creșterea sau scăderea glicemiei ne poate influența starea. Aceasta măsoară nivelul de zahăr din sânge care determină concentrația de glucoză din organism.

Aceasta este necesară organismului nostru, însă într-o cantitate potrivită. Glucoza din sânge o extragem din alimentație, iar aceasta ne oferă energie pe tot parcursul zilei. Atunci când intervine dezechilibrul, corpul nostru suferă anumite schimbări.

Nivelul glicemiei diferă în funcție de vârstă, de momentul zilei și de ce afecțiuni suferim. Astfel, un adult sănătos ar trebui să aibă glicemia cuprinsă între 70-108 mg/dl, înainte de a mânca. La câteva ore după masă, glicemia are un nivel de 140 mg/dl.

Totuși, la copii, aceste valori diferă. Până la vârsta de 5 ani, cei mici ar trebui să aibă o valoare de 100-200 de mg/dl de glicemie în sânge, în funcție de faptul dacă au mâncat sau nu.

Pentru copii mai mari, de la 5 până la 11 ani, glicemia este de 70 mg/dl pe nemâncate, iar după masă poate atinge și 150 mg/dl.

De la vârsta de 12 ani în sus, tinerii încep să aibă valori asemănătoare cu a unui adult sănătos.

Atunci când vine vorba de persoanele care suferă de diabet, lucrurile stau altfel decât la adultul sănătos. Valorile normale pentru o persoană cu diabet, sunt cuprinse între 70-126 mg/dl, înainte de a servi masa. După ce se alimentează, valorile normale cresc până la 162 mg/dl.

Acestea valori pot fluctua pe timpul zilei din diverse motive. Intervin anumiți factori, precum stresul, menstruația, anumite boli care pot influența nivelul de hormoni, care, la rândul lor, vor influența valorile glicemiei.

Despre hiperglicemie – Cauze și simptome

Hiperglicemia este de fapt, glicemia mare. Aceasta apare în special la persoanele care suferă de diabet, din diverse motive.

În cazul pacienților cu diabet, insulina din organism nu este suficientă pentru a menține echilibrul valorilor glucozei din sânge. Astfel, apare hiperglicemia.

Aceasta se mai instalează dacă consumăm prea mulți carbohidrați sau dacă uităm să luam medicamentele prescrise de doctor în cazul diabetului.

Sedentarismul este un alt factor de risc al hiperglicemiei, însă și efortul fizic intens poate aduce probleme la nivelul glicemiei. Chiar și stresul intens are un mare impact asupra organismului nostru și asupra valorilor glicemiei din sânge.

O persoană care suferă de hiperglicemie poate avea simptome precum dureri de cap, oboseală, sete intensă, dificultăți în a se concentra și chiar urinare mult mai frecventă.

Despre hipoglicemie – Cauze și simptome

Hipoglicemia reprezintă momentul în care glicemia din sânge scade drastic, sub 72 mg/dl. Chiar și persoanele care nu au diabet pot suferi de această afecțiune, însă este destul de rar.

Aceasta apare din cauza efortului fizic intens, a alcoolului sau dacă persoana cu diabet nu a mâncat corespunzător.

Simptomele persoanelor care suferă de hipoglicemie constau, de obicei, în oboseală și transpirație excesivă, alături de senzații de amețeală.

Hiperglicemia și hipoglicemia pot produce și complicații mai grave, așadar trebuie rezolvate la timp.

Este important să știm care este glicemia normală în funcție de vârstă, pentru a preveni probleme grave, scrie BZI.
Sursa – ziarulunirea.ro