Dezafectarea vechilor rețele de apă potabilă scoate la iveală reclamagii debranșați care consumă apă ilegal

Potrivit informațiilor din raportul de activitate al Apa Serv Valea Jiului, în cursul anului 2021 din uzinele de apă ale operatorului de alimentare cu apă potabilă a localităților din Valea Jiului a întrat în rețelele de distribuție o cantitate totală de 6.903.000 mc  de apă. Doar aproximativ 3,5 milioane mc de apă au fost însă facturați celor 37.884 de abonați care dețin contracte pentru furnizarea acestui serviciu cu Apa Serv Valea Jiului. Este evident, în aceste condiții că, dincolo de pierderile tehnologice din sistemul de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului, există și o serie de situații în care unii consumatori sunt fie branșați ilegal la rețelele Apa Serv, fie figurează în evidențele companiei ca fiind debranșați, dar în realitate continuă să utilizeze apa potabilă de rețelele publice de alimentare fără a plăti pentru acest serviciu de utilitate publică.

Dacă în ceea ce privește branșările ilegale și furtul de apă, campania inițiată cu mai mulți ani în urmă de fostul director general Costel Avram a condus la identificarea și sancționarea acestui fenomen, în ceea ce privește situația celor care figurează în evidențele Apa Serv ca fiind debranșați dar care, în realitate, continuă să utilizeze apa din rețeaua publică fără a fi facturați pentru consum se dovedește ceva mai greu de gestionat. Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică spune că Apa Serv nu are pârghiile legale de a verifica acest tip de situații, astfel încât solicitările de debranșare venite din partea clienților sunt tratate cu bună-credință. ”Fenomenul de depopulare al Văii Jiului este unul evident și sigur că noi am primit întotdeauna cu bună-credință cererile de debranșare pe care le-am primit de la proprietari de locuințe care ne-au anunțat că, din diverse motive (plecarea în străinătate, deces etc.) aceste spații au rămas nelocuite, am încetat să emitem facturi pentru acestea. Așa se explică și numărul mic de abonați pe care-i avem, raportat la numărul spațiilor locative existente la nivelul Văii Jiului”, explică ing. Cristian Ionică.

Investițiile realizate în ultimii ani în modernizarea rețelelor de alimentare cu apă potabilă din localitățile Văii Jiului, în baza programelor europene prin care Apa Serv a reușit să atragă finanțări semnificative, scot însă la lumină și să-i spunem neseriozitatea unora dintre cei care păcălesc operatorul de apă, consumând apă potabilă fără să plătească. Situații de acest fel apar tot mai frecvent odată cu finalizarea unor sectoare în care, odată cu introducerea în funcțiune a noilor rețele de alimentare cu apă realizate prin programele europene, Apa Serv Valea Jiului procedează la dezafectarea rețelelor vechi. ”Scoaterea din uz a vechilor rețele de apă, odată cu branșarea la sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă a noilor rețele pe care le-am construit din fonduri europene, necesită aplicarea unor restricții pe zone mai mari, pe care suntem nevoiți să le aplicăm, restricții care cauzează un disconfort pentru locuitorii din zonele afectate. Sigur că dorința noastră este aceea de a acționa rapid pentru a face ca acest disconfort să fie de o cât mai mică durată, motiv pentru care înainte de anunța o restricție ne calculăm foarte exact timpul de lucru de care avem nevoie, astfel încât oamenii să fie corect informați asupra acestui lucru. Din păcate, nu întotdeauna calculele noastre se potrivesc și cu situația din teren, spune ing. Cristian Ionică.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului dă ca exemplu ultima restricție majoră care a fost aplicată, la începutul săptămânii precedente, în zona cartierului Petroșani Nord din municipiul Petroșani. ”În zona Petroșani Nord, noi am reușit să înlocuim, pe cele două programe europene derulate de Apa Serv, rețeaua principală de alimentare cu apă potabilă, dar până acum nu am reușit să și dezafectăm vechea conductă de fontă. Pentru că obiectivul Apa Serv este însă acela ca, odată cu punerea în funcțiune a noilor rețele modernizate, să scoatem din uz rețelele vechi, uzate, ne-am propus să acționăm în această direcție și în zona Petroșani Nord, mai ales că acolo se derulează în prezent și lucrări de modernizare a străzilor. Lucrările pe care le presupune însă acest procedeu impun oprirea temporară a furnizării de apă pentru consumatorii din zona respectivă. Am anunțat, în acest sens, un program de restricții pe care nu l-am putut însă respecta, dar asta nu din vina colegilor mei, ci a situațiilor neprevăzute cu care ne-am întâlnit în teren. Practic, după dezafectarea conductei vechi ne-am trezit cu o serie de reclamații de la locuitori din zona străzilor 1 Mai, Voievodul, Cerbului, Doinei, care ne informau că unele gospodării au rămas fără apă potabilă și atunci a trebuit să prelungim perioada de avarie pentru a rezolva aceste probleme. Interesant este faptul că noi nu știam de acele case care erau branșate la rețeaua veche de alimentare, dar care în evidențele noastre figurau ca fiind debranșați și atunci a trebuit să facem în zonă unele noi lucrări, neprogramate, pentru a-i trece pe rețeaua nouă. Sunt situații cu care probabil ne vom mai întâlni în această zonă pe măsură ce vom trece și la dezafectarea altor conducte vechi, pentru că ei fiind branșați la rețeaua veche dar figurând, în același timp, la Apa Serv ca fiind debranșați, vor rămâne fără sursa de apă. Culmea este că, pe măsură ce se întâmplă aceste lucruri, primim reclamații chiar din partea dânșilor că nu au apă, cu toate că ei nu plătesc pentru consumul de apă, fiind înregistrați ca debranșați”, mai spune ing. Cristian Ionică.

Acesta precizează că deși situațiile de acest fel pot fi încadrate ca fiind furt de apă, compania de utilități nu consideră situația drept o infracțiune și, la solicitarea proprietarilor din zonă, a realizat branșamente noi, astfel încât aceștia să intre în legalitate și să beneficieze de serviciul de alimentare cu apă. Doar că aceste lucrări suplimentare conduc de multe ori la prelungirea restricțiilor de apă pentru cartierele respective, așa cum s-a întâmplat și în Petroșani Nord, unde o lucrare pentru care s-au anunțat restricții de o zi s-a transformat într-una care a impus oprirea alimentării cu apă potabilă pentru aproape o săptămână.