Pensii speciale 2022: Marcel Ciolacu anunță un nou proiect pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, susține că va fi inițiat un nou proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, după ce Curtea Constituțională va redacta motivarea.

”În acest moment așteptăm motivarea Curții Constituționale și ulterior vom iniția un nou proiect de lege, în concordanță cu motivarea CCR.”, a spus Marcel Ciolacu.

Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CRR.

Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție.

„La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere.” – Art.76 alin.(3), Constituția României
Magistrații spun că „este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]”.

Curte spune că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Sursa – ziarulunirea.ro