Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean a fost ales la conducerea Comitetului de Masiv al Grupei de munți Retezat

Membrii Comitetului de Masiv Retezat s-au întrunit, zilele trecute în comuna Sălașu de Sus, în prima ședință pentru a-și alege conducerea și pentru a discuta despre necesitățile, dar și despre oportunitățile de dezvoltare durabilă și sustenabilă a arealului aflat în vecinătatea munților Retezat.

Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, a fost ales în funcția de președinte al acestui for care se va ocupa de politicile și strategiile de dezvoltare durabilă a zonei Retezat. În funcția de vicepreședinte a fost ales Claudiu Cenușe, director în cadrul Consiliului Județean Mehedinți.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția Națională a Zonelor Montane, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al altor autorități locale și județene și s-a bucurat de prezența secretarului de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Aurel Simion. În cadrul reuniunii au mai participat Călin-Petru Marian – Prefectul județului Hunedoara, Alin Țambă – Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Veronica Țaran-Baciu – Director general al ANZM, Gheorghe Hîrlav – Director general adjunct al ANZM, Dănuț Ungureanu – Director CEFIDEC, Ioan Vlad – primarul comunei Sălașu de Sus ș.a.

”Ovidiu Bodean care are și funcția de director al salvamontului la nivelul județului Hunedoara este un om care cunoaște necesităților muntelui și care sunt punctele care trebuie exploatate. Acesta este rolul și anume de a propune politici publice pentru acest segment și de a contribui la atragerea fondurilor din surse interne și externe, precum și punerea în aplicare a programelor de dezvoltare durabilă”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian.

Acesta le-a făcut invitaților sosiți din județele Gorj, Caraș – Severin și Mehedinți, o prezentare succintă a zonei munților Retezat, atât din punct de vedere social, cultural sau economic dar și referitoare la potențialul turistic al arealului.

Desemnarea salvamontistului Ovidiu Bodean la conducerea acestui for este salutată și de către reprezentanții Consiliului județean Hunedoara, în opinia cărora Comitetul grupei de masiv Retezat au făcut cea mai bună alegere, punând omul potrivit la locul potrivit. ”Un om al muntelui, un bun cunoscător al Retezatului și al comunităților aflate la poalele masivului și, mai presus de toate, un om care salvează vieți, pe numele său Ovidiu Bodean, a fost desemnat președinte al Comitetului de Masiv din Grupa de munți Retezat. Îl felicit pe directorul Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara pentru noua poziție în care a fost desemnat de către membrii Comitetului de Masiv Retezat, întruniți pentru prima dată în ședință la Șălașu de Sus, o comună considerată a fi una dintre porțile de intrare spre munții Retezat. Este o funcție care îl onorează, pe care o merită din plin, dar care îl și obligă pe Ovidiu Bodean să se implice activ în elaborarea politicilor publice de dezvoltare durabilă a întregului areal din jurul Retezatului. Comunitățile care își duc traiul în vecinătatea munților Retezat trebuie să știe că au de partea lor oameni implicați, pricepuți și bine-intenționați, oameni care cunosc în amănunt problemele cu care se confruntă, care pot identifica și nevoile, dar și oportunitățile de dezvoltare economică, turistică și promovare culturală. Am încredere că Ovidiu Bodean este omul potrivit pentru a conduce această nouă structură și cred că împreună cu ceilalți membri ai Comitetului de Masiv Retezat va face o treabă bună! Cred, de asemenea, că Agenția Națională a Zonei Montane și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor fi doi factori de decizie responsabili, care vor conlucra pentru ca locuitorii tuturor zonelor montane, nu doar ai Retezatului, să aibă un trai mai bun în viitor! Mult succes tuturor! Laurențiu Nistor”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

De aceeași părere este și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, care apreciază că, fie cu această onorantă funcție, fie fără altă calitate oficială, Ovidiu Bodean este un om al muntelui și, înainte de toate, un om al Retezatului. ”Pe Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, îl găsești mereu acolo unde ai nevoie de el – prin munți! Pe jos, cu atv-ul când trebuie, cu sania-targă Akja iarna, dacă e nevoie, dar mereu inspirând încredere – ești pe munte, ești în siguranță, pentru că Ovidiu Bodean veghează, el și echipa pe care o coordonează! Ovidiu Bodean a fost acum desemnat în calitatea de președinte al Comitetului de Masiv din Grupa de munți Retezat de către membrii Comitetului de Masiv Retezat, întruniți pentru prima dată în ședință la Șălașu de Sus, care au decis să pună omul potrivit la locul potrivit! Este o numire care îl obligă, care înseamnă mai mult decât acțiunea pe munte, înseamnă responsabilitate în elaborarea de politici montane durabile!”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Odată cu înființarea Comitetului de Masiv Retezat, se așteaptă ca gestionarea tuturor aspectelor de natură administrativă, legislativă, economică și turistică a acestei importante grupe montane în care se regăsește și cel mai important parc național, să fie mult mai eficientă.