Vacanță în Grecia și Bulgaria 2022: Ce trebuie să știe cei care pleacă la drum cu mașina

Odată cu venirea verii și a căldurii, tot mai mulți români se gândesc să plece în concediu în Grecia sau Bulgaria cu mașina mersonală. Șoferii care încalcă regulile de circulație pot să-şi destabilizeze complet vacanța.

În Bulgaria riscaţi amenzi usturătoare dacă depășiți viteza legală sau dacă nu plătiți taxa de drum. Iar în Grecia puteți rămâne pe loc fără permis, dacă nu opriți la indicatorul STOP.

Entuziasmul drumului spre vacanța mult visată în Grecia sau Bulgaria ar putea să vă determine să ignorați unele reguli de circulație, așa că este important să știți care ar putea fi consecințele.

Lefteris Prasinos, prezentator știri Antenna TV Grecia: „Aici, în Grecia, șoferii care trec pe roșu trebuie să plătească o amendă de 700 de euro. În plus, polițiștii le vor lua și permisul pentru 60 de zile și plăcuțele de înmatriculare pentru 20 de zile. Dacă nu respectă indicatorul STOP, amenda este tot de 700 de euro și suspendarea permisului și a plăcuțelor pentru 20 de zile. Dacă polițiștii depistează șoferi fără centură în mașină sau fără cască pe scuter, amenda este de 350 de euro și suspendarea permisului pentru 10 zile.”

În Grecia, puteți rămâne pe loc fără permisul de conducere dar și fără plăcuțe și certificatul de înmatriculare al mașinii și dacă blocați rampele de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau dacă parcați pe locurile speciale pentru acestea. Dar și dacă vă deplasați pe banda de urgență sau dacă aruncați diverse obiecte pe geamul mașinii, inclusiv mucuri de țigară.

Lefteris Prasinos, prezentator știri Antenna TV Grecia: „Pentru cei care utilizează telefonul mobil fără dispozitiv ”mâini libere” în timp ce conduc, amenda este 100 de euro și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Pentru depășirea vitezei legale, amenda este între 40 și 350 de euro. Iar pentru cei care s-au urcat băuți la volan, amenda este cuprinsă între 200 și 3.000 de euro, plus suspendarea permisului pentru 6 luni”

Atenție, tot în Grecia, riscați dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere dacă vă prind vameșii cu canistre cu combustibil în mașină. Ministerul Afacerilor Externe avertizează că este interzis în Grecia transportul combustibililor în orice astfel de recipient. Oficialii mai spun că în ultima perioadă au primit numeroase sesizări din partea românilor care au fost depistați într-o asemenea situație.

Tsvetana Balabanova, corespondent BTV Bulgaria: „În Bulgaria, dacă depășiți viteza legală, riscați amenzi între 10 și 300 de euro. Dacă vorbiți la telefon în timp ce conduceți sau nu purtați centura de siguranță, fiți pregătiți să plătiți 25 de euro. Și dacă decideți să vă urcați la volan după ce ați băut câteva beri sau ați consumat substanțe interzise, riscați să fiți amendați cu până la 750 de euro și să rămâneți fără permis. Mai mult, ați putea ajunge la închisoare.”

Sursa: stirileprotv.ro