Parteneriat de succes pentru Educație la Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani

Constituit odată cu reorganizarea rețelelor școlare din anul 2010, Liceul Tehnologic ”Retezat” Uricani și-a câștigat, de-a lungul timpului, un rol determinant în sistemul de învățământ primar, gimnazial și liceal din această localitate a Văii Jiului. În ultimii 10 ani, de când această unitate de învățământ funcționează sub actuala sa denumire, clasele de învățământ liceal constituite aici s-au bucurat, în mod constant de atractivitate, în rândul absolvenților de gimnaziu din orașul Uricani, dar și din Lupeni sau chiar Vulcan, care au ales să studieze în această unitate liceală.

Și pentru următorul an școlar, 2022-2023, clasele de liceu organizate în cadrul Liceului Tehnologic ”Retezat” din Uricani au fost deja constituite, interesul elevilor fiind, fără îndoială, încurajat de rezultatele foarte bune obținute de absolvenții promoției 2022 care, în vara aceasta, la examenul de Bacalaureat, au adus acest liceu în postura de a fi cel mai bine clasat, la acest capitol, în rândul liceelor tehnologice din județul Hunedoara. Cu un procent de promovabilitate apropiat de media județeană, Liceul Tehnologic ”Retezat” s-a clasat în ierarhia generală a liceelor hunedorene pe un onorant loc 14 din 32 de unități și pe primul loc în ceea ce privește liceele cu profil tehnologic, întrecând astfel licee cu tradiție din Deva, Hunedoara, Brad, ca să nu mai vorbim de cele din Petroșani, Vulcan, Lupeni sau Petrila.

Nu încape nici un fel de îndoială că aceste rezultate obținute de cea mai recentă generație de absolvenți de liceu de la Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani” sunt rodul muncii depuse de elevi de-a lungul anilor, dar și al eforturilor depuse de profesori, părinți și administrația publică, cu toții aflați într-o permanentă conexiune în vederea creșterii calitative a sectorului educațional din această localitate.

Mulțumit de aceste rezultate se declară, desigur, și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. Acesta este mulțumit mai ales de faptul că dorința administrației locale pe care o conduce de ani de zile de a face din tot ceea ce înseamnă sistemul public de educație un tot unitar pe deplin funcțional, atractiv pentru elevi și profesori, dă roadele scontate. ”Vreau să-i felicit în mod deosebit pe absolvenții generației 2022 de la Liceul Tehnologic ”Retezat” pentru rezultatele foarte bune la Bacalaureat care au adus orașul nostru pe prima poziție în clasamentul liceelor tehnologice, lucru de care suntem cu toții atât de mândri. De asemenea, felicit din toată inima întregul corp profesoral care a depus o muncă susținută pentru a-i sprijini și îndruma pe elevii noștri către obținerea acestor rezultate, mai ales în condițiile dificile ale perioadei de pandemie pe care am traversat-o în acești ani. Și vreau să le mulțumesc și părinților, care împreună cu copiii lor, au ales Liceul Tehnologic ”Retezat” pentru a-și desăvârși studiile de învățământ liceal iar acum se vede cu adevărat că au luat o decizie nu doar corectă, ci și una foarte bună”, spune Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Este însă la fel de indubitabil faptul că la acest succes al elevilor din Uricani, reliefat nu doar în rezultatele de la Bacalaureat, ci și în cele obținute de aceștia în cadrul diverselor concursuri și olimpiade școlare dar și în activitățile cotidiene din școală, a contribuit într-un mod esențial și administrația publică locală a orașului Uricani, care a depus la rândul ei eforturi pentru răspunde tuturor solicitărilor primite de la conducerea și corpul profesoral al acestui liceu, dar și al școlilor gimnaziale din Uricani și pentru a răspunde, în acest fel, și așteptărilor elevilor și părinților legate de dezvoltarea infrastructurii educaționale. Numai în ultimii 4 ani, Primăria și Consiliul local Uricani a investit, în principal din fonduri europene, dar și din resurse financiare guvernamentale sau de la bugetul local, o sumă considerabilă, cifrată în total la peste 7 milioane de euro, pentru modernizarea și dotarea întregii infrastructuri din învățământ. Chiar și în acest moment, în toate toate școlile din orașul Uricani se derulează ample proiecte care au ca scop modernizarea sectorului educațional și dotarea unităților de învățământ la standarde europene.

”Eu și echipa mea am înțeles de la bun început că Educația trebuie să fie una din cele mai importante priorități ale comunității noastre și am acționat ca atare. Nu am spus niciodată nu, atunci când a venit vorba despre solicitări primite din partea grădinițelor, școlilor și a liceului. Chiar și când nu am avut suficiente fonduri pentru a răspunde în mod favorabil cerințelor pertinente venite din partea profesorilor, a părinților și a copiilor, am făcut în așa fel încât să găsim soluții pentru a finanța proiectele de dezvoltare și modernizare a întregului sistem educațional din orașul Uricani. Ne-au ajutat foarte mult banii europeni pe care am știut să-i accesăm și nu am ezitat să o facem, dar am accesat bani pentru investiții în grădinițe, școli și liceu și de la bugetul școlar, iar în completare, am pus bani, atunci când a fost necesar, și de la bugetul local. Și am făcut toate aceste lucruri, cu convingerea că elevii noștri trebuie să poată avea acces la educație la același nivel ridicat pe care-l au cei care merg la școli și licee din orașele mai mari ale județului nostru. Și, se vede treaba că toate aceste investiții încep să dea rezultatele pe care le așteptam, concretizate în rezultatele elevilor uricăneni care învață șa școlile din oraș”, explică primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta dă asigurări că și în continuare, sectorul educațional din orașul Uricani se va bucura de interes deplin din partea administrației publice locale, astfel încât noi și noi generații de absolvenți ai școlii uricănene să aibă rezultate bune și foarte bune la finalul liceului și/sau al școlii profesionale, rezultate care să le garanteze admiterea în învățământul superior și accesul pe piața muncii și de aici, mai departe, un drum de succes în viață.