Straja prinde viteză, cu motoarele turate la maxim la Campionatul Național de Viteză în Coastă

În stațiunea Straja din Valea Jiului se desfășoară, în aceste zile, în premieră, o competiție de automobilism dotată cu ”Trofeul Straja”, eveniment sportiv aflat la prima sa ediție dar care a fost introdus în calendarul competițional al Campionatului Național de Viteză în Coastă, cu o etapă de coeficient 2. La start s-au înscris 71 de piloți, cărora li se adaugă alți 26 înscriși la cursele pentru divizia secundă. Trofeul Straja va avea parte de o prezență numeroasă și la categoria de mașini Istorice, unde 9 piloți se vor duela pentru prima poziție, 6 dintre aceștia concurând la Dacia Revival.

Aceștia au fost prezentați oficial publicului din municipiul Lupeni, împreună cu mașinile de concurs, într-o festivitate care a avut loc vineri, 12 august 2022 în fața Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, în fața unei asistențe numeroase. La această festivitate au fost prezenți, printre alții, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), Norris Măgeanu, senatorul Cristian Resmeriță, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram și edilii municipiului Lupeni, primarul Lucian Resmeriță și viceprimarul Iacob Mesaroș.

Senatorul Cristian Resmeriță și-a amintit cu acest prilej de faptul că ideea desfășurării unui astfel de eveniment sportiv în municipiul Lupeni, în stațiunea Straja, a apărut chiar în urma unei întâlniri pe care el a avut-o cu Norris Măgeanu, întâlnire mediată de fostul ministru al Tineretului și Sportului, senatorul Bogdan Matei. ”Cred că domnul ministru Bogdan Matei, care este un tânăr deosebit, implicat în dezvoltarea sportului românesc și în acțiunile destinate tinerilor, are pe lângă FRAS și Primăria și Consiliul local Lupeni, un merit deosebit în faptul că această etapă a campionatului de raliu debutează acum în Straja, pentru că este cel care a făcut posibil dialogul meu cu președiuntele FRAS Norris Măgeanu, un dialog în care s-a născut această idee pe care mă bucur să o văd astăzi concretizată. Și mai ales mă bucură să văd că evenimentul automobilistic de la Lupeni se bucură de atenție mare, atât din partea sportivilor, cât și din partea publicului”, a spus, în discursul său, senatorul Cristian Resmeriță.

Pentru primarul municipiului Lupeni, desfășurarea unui astfel de eveniment sportiv în Straja este încă o dovadă a faptului că stațiunea se dezvoltă impecabil și pe timpul verii, că devine un pol de interes pentruy competițiile sportive de anvergură la nivel național și un bun prilej pentru cetățenii municipiului Lupeni de a se bucura și de astfel de evenimente speciale. ”Vă spun bun venit tuturor celor care veți concura pe traseul de viteză în coastă de la Straja. Mă bucur să împreună cu FRAS am reușit să punem și Straja, implicit și municipiul Lupeni, pe harta locurilor din România în care au loc curse de automobilism și, după cum am văzut astăzi că este interesul pentru acest eveniment, din partea sportivilor și a publicului, sunt convins că ”Trofeul Straja”, aflat astăzi la ediția de debut, va deveni o tradiție în rândul pasionaților acestuoi sport și încă un punct de atracție pentru Lupeni și Straja”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram apreciază că odată cu acest eveniment sportiv de anvergură, Straja prinde viteză, atât la propriu, cât și la figurat. ”Pentru prima oară, stațiunea Straja din Valea Jiului este gazda unui Campionat Național de Automobilism, în care zeci de bolizi conduși de piloți redutabili vor da frâu liber cailor putere pe drumul județean care urcă din municipiul Lupeni în stațiunea Straja. Am fost prezent în această seară la deschiderea festivă a evenimentului și m-am bucurat să-i aud pe participanții la raliul din week-end că drumul este impecabil. Mă bucur că, împreună cu președintele CJH Laurențiu Nistor am reușit și în acest an să facem investițiile necesare pentru ca drumul spre Straja să poată găzdui un astfel de eveniment și să fie, așa cum o spun piloții, impecabil. Le doresc succes concurenților la cursele de raliu de sâmbătă și duminică, și-l felicit pe frații Lucian și Cristian Resmeriță pentru că au reușit să aducă un astfel de eveniment sportiv de anvergură, în premieră, în Valea Jiului. Vreau să cred, în același timp, că și datorită Consiliului județean Hunedoara, de pe acum Straja prinde viteză ! Și acesta e doar începutul !”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

În opinia președintelui FRAS, Norris Măgeanu, susținmută și de cele ale piloților prezenți în Valea Jiului, nu doar traseul de concurs este impecabil, ci și implicarea autorităților în derularea acestui eveniment. ”Vreau să vă spun că pentru noi este o premieră nu doar faptul că venim cu o etapă de campionat național la Straja și găsim aici un drum impecabil și condiții impecabile pentru desfășurarea competiției, ci și autorități locale implicate și prezente efectiv în derularea evenimentului nostru, lucru cu care nu prea suntem obișnuiți. Vreau să le mulțumesc celor de la Primăria Lupeni, de la Consiliul județean și tuturor celor implicați în organizare și am convingerea că acest eveniment va avea viață lungă aici, în Valea Jiului, la Straja”, a spus Norris Măgeanu, președintele FRAS.

Trofeul Straja este organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv și Clubul Sportiv Auto Blic Brașov, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, Consiliul județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara.

Etapele de antrenamente vor avea loc sâmbătă, 13 august 2022, iar cele de concurs se vor desfășura duminică, 14 august 2022. Piloții sunt gata să dea totul pentru un spectacol automobilistic la cel mai înalt nivel. Cei doi mari rivali din actuala stagiune, Octavian Ciovică (Radical SR8) și Emil Ghinea (Norma M20F), vor da o nouă luptă la Straja, iar de data aceasta li se alătură și Mihai Leu cu noul său Radical SR8. Leu este la debutul său în sezonul 2022 de viteză în coastă și totodată pentru prima dată cu o astfel de mașină de concurs în această competiție. În sezoanele 2019, 2020 și 2021, acesta s-a impus la Categoria I cu un Ferrari 458 Challenge. În absența lui Costel Cășuneanu, absent din cauza unei accidenbtări la mână, favorit să se impună la Categoria I este Alexandru Pițigoi. Pilotul de pe Porsche 911 GT3 Cup poate deveni și liderul categoriei dacă va câștiga etapa din acest weekend. Andrei Mitrașcă (Dacia Logan STCC) și bulgarul Pavel Shenkov (Lada 2107), următorii clasați în topul categoriei, sunt și ei pregătiți pentru concursul din județul Hunedoara.

Alte două surprize importante vor fi aparițiile pe traseu ale lui Bogdan Cuzma (Mitsubishi Evo 9), fost campion național absolut de viteză în coastă, și Vali Porcișteanu (Mitsubishi Evo 9), fost campion național absolut de raliuri. E pentru prima oară când fanii de viteză în coastă vor avea ocazia să îi vadă pe cei doi în acțiune. Totodată, după o pauză lungă, se va întoarce la start și Cornel Gărdean, cu același model Subaru Impreza WRX, cu care a făcut spectacol și în anii trecuți.

De asemenea, Dominic Marcu, cel care a pus bazele unui proiect unic, prima TESLA MODEL 3 de competiții din Europa, se află la startul Trofeului Straja. Mașina acestuia este un vehicul de 500 cp, o mașină de curse sută la sută electrică, ce poate face performanță și, în acelaș timp să protejeze mediul înconjurător.

Publicul interesat poate viziona din zonele special amenajate desfășurarea concursurului, iar în cele două zile de competiție accesul în stațiune va fi gratuit cu telegondola.