INDEMNIZATIE DE SOMAJ 2022: Șomerii vor primi mai mulți bani. Ce sume li se acordă și pentru cât timp este valabil ajutorul

Indemnizația de șomaj 2022 va crește în țara noastră. În România, țara în care există aproape o jumătate de milion de șomeri, deși cererea pentru forță de muncă este uriașă, parlamentarii au decis să majoreze ajutorul social pentru cei care nu au serviciu.

Indemnizația va crește până la 525 de lei pe lună, bani care sunt primiți însă pentru o perioada limitată. De altfel, cifrele oficiale arată că mulți preferă sa stea acasă în loc sa își caute un loc de muncă. Chiar și în situația în care nu iau nimic de la stat.

Pentru fiecare lună nemuncită, un șomer va primi în plus 131 de lei. Ajutorul total al fiecăruia se va raporta în continuare la vechimea din câmpul muncii.

Eva Csep, deputat UDMR: Trebuie să fim atenți la acești părinți, acești oameni care nu din vina lor își pierd locul de muncă și rata șomajului ne arată că ei caută un loc de muncă, dar familiile trebuie să fie în siguranță.

Majorarea, propusă de UDMR, a trecut cu brio de ambele camere ale Parlamentului, deși nu a fost privită cu ochi buni de toți aleșii. Fostul ministru al Muncii, de pildă, susține că, printr-o astfel de măsură, se încurajează mai degrabă statul acasă pe bani un pic mai mulți.

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii: Tendința oamenilor care primesc acest venit e să fie descurajate să-și mai caute un loc de muncă. Ieșitul din câmpul muncii pe o perioadă lungă te face să-ți pierzi abilitățile.

Legea spune că această indemnizație se acordă pentru maximum 6 luni dacă cineva a cotizat până la 5 ani și cel mult un an dacă a cotizat cel puțin 20.

În luna iulie, rata șomajului în România a ajuns la 2,56%, în creștere față de luna trecută. Am ajuns astfel la aproape 224 de mii de români fără loc de muncă, însă doar 36.000 primesc și bani de la stat. Aceleași cifre arată că a crescut și numărul celor care nu primesc indemnizație de șomaj, adica nu au loc de muncă de mai bine de jumătate de an. În fața acestor cifre, concluzia specialiștilor este una: mulți au preferat să stea acasă chiar și fără niciun ajutor social, în loc să-și caute un loc de muncă.

Oana Țoiu, deputat USR: Problema nu mai este că românii nu-și găsesc locuri de muncă, ci că angajatorii nu mai găsesc români pentru locurile de muncă disponibile. Avem un deficit de resursă umană și resursă umană calificată, care deja depășește 200.000 de locuri de muncă deschise pentru care nu sunt în acest moment angajați.

La ultima bursă a locurilor de muncă, mulți au declarat ca s-au prezentat fie din pură curiozitate, fie pentru viza de șomaj, nicidecum pentru a se angaja.

Raluca Matei, purtător de cuvânt AJOFM Timiș: Nici la cursurile noastre de formare profesională nu-i putem încadra, pentru că diferite cursuri, diferite nivele de învățământ. Cine nu vrea, nu-și găsește loc de muncă.

Legea adoptată de deputați va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Sursa – ziarulunirea.ro