Salarii de peste 4.000 de lei pentru profesori. Cîmpeanu: „Trebuie să redăm prestigiul cadrului didactic”

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre modul în care profesorii din România urmează să fie stimulați, conform proiectului de lege propus de Ministerul Educației.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre proiectul de lege care prevede stimularea cadrelor didactice în realizarea unui proces educațional cât mai bun:

„Statutul de cadru didactic este atractiv din perspectiva proiectului legii. În acest proiect de lege este prevăzut faptul că niciun profesor din România, învățător sau educator, nu va putea avea, prin lege, un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie. Dacă ne raportăm la acest moment, salariul mediu net pe economie este de 4.000 de lei pe lună. Un alt avantaj este stabilitatea, un alt avantaj e constituit, și trebuie să spunem lucrurilor pe nume, de perioada de vacanță, care este puțin mai mare decât în alte domenii.

Sunt o serie de avantaje pe care dorim să le susținem, pentru că ele trebuie să fie un factor puternic de atractivitate pentru profesia didactică. Dacă vrem să schimbăm lucrurile, pentru toți copiii acestei țări, în bine, trebuie să investim și să redăm prestigiul cadrului didactic. Ca să avem cadre didactice printre cei mai buni absolvenți ai universităților românești, trebuie să-i atragem, inclusiv din perspectivă salarială, dar nu numai. În momentul de față, 2.400-2.500 de lei, cât are un profesor debutant, nu este un salariu atractiv pentru un șef de promoție dintr-o universitate românească. Vorbim de minim 4.000 de lei, iar proiectul de lege propune raportare la fiecare an fiscal încheiat“, a spus, al DC News, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sursa – ziarulunirea.ro