Versuri, emoții și sentimente profunde tatuate pe suflet la evenimentul literar prilejuit de lansarea unui nou volum de poezii al Ancăi Ciolca

Ne va rămâne cu adevărat tatuată pe suflet seara de poezie pe care ne-a dăruit-o Anca Ciolca, odată cu lansarea volumului său de poezie ”Tatuaj pe suflet”, nu doar pentru emoția versurilor sale întotdeauna inspirate, ce te îndeamnă pătimaș să iubești, cât și pentru bucuria de a petrece o seară de vis în compania unor oameni speciali, creatori și iubitori de poezie și muzică, prieteni dragi și oameni valoroși uniți întru cultură.

Ploua infernal, semn că până și bunul Dumnezeu a vrut să-și aducă contribuția la această seară perfectă de vineri, 16 septembrie 2022, creând atmosfera prielnică unei întâlniri sub semnul poeziei și al dragostei, într-un loc altfel deja pregătit pentru acest lucru de echipa de la Aztek Caffe, emblematic loc de întâlnire al iubitorilor de cultură și artă din Petroșani. Aici și-au dat întâlnire familia poetei Anca Ciolca (mama, copiii, nurorile) dar și membri ai familiei extinse a acesteia, formată din prieteni, colegi și admiratori. Cu toții fremătând de dorința de a-i citi noile creații literare ale Ancăi, de a o asculta recitându-și în felul ei unic propriile versuri și, bineînțeles, de a-și însuși o carte cu autograful autoarei.

Toate aceste dorințe au devenit tot atâtea realități ale unei seri care a stat cu adevărat nu doar sub imperiul emoțiilor, ci și al excelenței. Fapt remarcat de altfel și de maestrul Sandu Grecu, reputatul regizor basarabean, președinte al UNITEM și director al teatrului Satiricus din Chișinău care, aflându-se în această perioadă la Petroșani, unde montează un spectacol de teatru pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu”, și-a propus să descopere în amănunt viața culturală a Văii Jiului. ”Am citit câteva din poeziile doamnei Anca Ciolca și sunt absolut fermecat. O felicit din toată inima și o asigur că voi vorbi despre această carte și la Chișinău. Apoi, vreau să vă spus că sunt realmente încântat de această lansare de carte. Eu am participat la multe evenimente de acest fel, din orașe foarte mari, dar un eveniment de asemenea ținută și de asemenea emoție am întâlnit foarte rar. Găsesc că Petroșaniul este o adevărată Capitală a culturii românești. Vă spun că sunt încântat și onorat și-i mulțumesc domnului Costel Avram, care m-a invitat la acest eveniment cultural deosebit”, a spus maestrul Sandu Grecu.

Nu doar fascinat de poezia Ancăi Ciolca și cuprins de emoțiile acestei lansări de carte, dar și mulțumit de inspirația de a fi contribuit în mod decisiv la apariția acestei cărți s-a declarat și Costel Avram, un personaj cunoscut în viața publică a județului Hunedoara inclusiv pentru actele sale de mecenat cultural.

”Lansarea celui mai recent volum de versuri al poetei Anca Ciolca, pe care mă bucur că am putut să o și sprijin în acest demers literar de excepție, a fost și pentru mine, ca de altfel pentru toți cei care au venit să-i descopere excelenta sa latură creativă, un veritabil ”tatuaj pe suflet”. Iar emoția acestui eveniment a fost dublată de reîntâlnirea cu pleiada de poeți deosebiți ai Petroșaniului, dar și de reîntâlnirea cu maestrul Sandu Grecu, președintele UNITEM din Basarabia, împreună cu care m-am bucurat de o seară culturală specială. Felicitări, Anca pentru condeiul tău de excepție care cu adevărat, tatuează sufletul”, a spus Costel Avram.

Despre poeziile Ancăi Ciolca, dar și despre relația lor specială cu aceasta au mai vorbit ”frații și surorile” întru condei ai acesteia: Dorel Neamțu, Mirela Cocheci, Mariana Ghicioi, Carmen Pinte, Florentina Mitrică, Wanda Peterman și Avram Iancu, dar nu încape îndoială că cele mai emoționante discursuri au fost pentru aceasta cele ale celor doi fii ai săi, Paul și Rareș, veniți special de la București pentru acest eveniment special dăruit în primul rând lor de către Anca.

Pentru Rareș Fotău, cartea mamei sale este socotită drept o veritabilă lecție în versuri și emoții. Mama mea m-a învățat, printre altele, că niciodată nu e prea târziu să îndeplinești ceea ce ți-ai propus. Asta reprezintă și această carte: o lecție. Dovada unui act făcut cu pasiune și dedicare, o sursă de inspirație care nu stă într-un simplu obiect tipărit, ci rezidă în fiecare vers cuprins în aceasta. Pentru mine nu face altceva decât să demonstreze și să întărească principiile care mi-au fost transmise de mic copil”, spune Rareș Fotău.

Și Paul, celălalt fiu al Ancăi, se declară atins până în adâncul sufletului, de poeziile mamei sale. ”Una dintre cele mai complicate misiuni ale unui poet este acela de a transmite cititorului emoția și pasiunea pe care le simte atunci când își compune versurile și de a-l face să recitească poezia pentru a-și hrăni spiritul. Ce persoană este mai potrivită pentru a îndeplini această misiune decât un poet care a trăit pe pielea lui astfel de emoții, care a trecut prin atât de multe în viață încât știe cel mai bine cum să transmită această emoție și pasiune cititorilor săi, dar care mai presus de toate este și mamă?”, spune Paul Fotău.

Poate că, la prima citire, ”edenul senzual” pe care-l sesizează și-l descrie magistral scriitorul Aurel Pantea în versurile Ancăi Ciolca din volumul ”Tatuaj pe suflet” pare șocant sau, mai degrabă, captivant, dar recitite cu mai multă băgare se seamă ele devin un factor motivant. Drept pentru care nu este deloc de mirare de ce poezia Ancăi Ciolca alunecă fermecător pe clape de pian, în acordurile unui artist de talia lui Aurelian Epuraș sau de ce versurile ei inspiră cantautori talentați, așa cum avea să ne demonstreze Claudia Șponor în microrecitalul său muzical care a completat acest eveniment care va rămâne, cum spuneam, ”tatuat” definitiv pe sufletul celor care și-au oferit bucuria de a trăi pe viu emoțiile lansării celui de-al doilea volum de versuri al atât de talentatei poete Anca Ciolca.

Mulțumiri și felicitări, Anca !