Facturi la energie: Care va fi noul mod de calcul și ce prevede programul Rabla pentru becuri

Modul în care se vor calcula facturile la energie ale românilor este cea mai așteptată măsură care ar putea fi luată în coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.În aceasta privință, PSD si PNL au viziuni diferite. În timp ce PSD susținea compensarea facturilor la valoarea lor reală din luna precedentă, liberalii susțineau o variantă care să cuprindă o medie a fiecărei luni pentru ultimii trei ani.

Însă, specialiștii susțin că varianta PNL ar putea să producă facturi prea mari, care să nu reflecte consumul din acest an, unul în care romanii şi-au redus consumul.

Cum se vor calcula facturile la energia electrică

Totuși, după discuțiile din ultimele zile şi liberalii îmbrățișează soluția PSD care prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.

O modificare adusă în Parlament ordonanței de urgenţă care prevede plafonarea facturilor la electricitate, chiar în cursul săptămânii viitoare.
Ce prevede programul Rabla pentru becuri

În plus, în ședința de guvern va fi pus în practică programul rabla pentru becuri.

Ministerul Mediului va veni cu o hotărâre de guvern prin care românii care vor să-și schimbe becurile în casă cu unele care au un consum mai mic pot aplica pentru voucherele din programul Rabla pentru becuri.

Întreg bugetul pe care îl are în vedere ministerul este de 400 de milioane de lei.

Iar o altă măsura așteptată de la guvern este programul pentru reducerea consumului de energie pentru instituțiile publice, atât cele centrale cat şi descentralizate.

Sursa: antena3.ro