Municipiul Lupeni parte dintr-o conexiune transfrontalieră pentru o nouă Europă

Municipiul Lupeni a fost, zilele trecute, gazdă pentru delegațiile din patru țări membre ale Uniunii Europene care participă, împreună, la dezvoltarea unui proiecte european destinat familiarizării tinerilor (în principal) dar și a membrilor comunităților din localitățile participante cu statutul de membru al Uniunii Europene.

Reprezentanți ai comunităților locale din Locri (Italia) – liderul acestui proiect derulat în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni”, Dagda (Lituania), Pest Megye (Ungaria), împreună cu reprezentanții Asociației Eurokom (Italia) au avut oportunitatea de a cunoaște mai bine nu doar echipa partenerilor de proiect din municipiul Lupeni, ci și comunitatea locală de aici, frumusețea arealului geografic al stațiunii Straja și al Văii Jiului, dar și obiceiurile și cultural locală. Toate acestea într-un program amplu și divers pus la punct de Primăria municipiului Lupeni, în parteneriat cu Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” și celelalte unități de învățământ din localitate, dar și cu reprezentanții Clubului de presă Valea Jiului.

”În acest proiect european la care am fost aleși să fim și noi parte, sunt implicați foarte mulți copii. Este un proiect în care e vorba despre Uniunea Europeană și despre cum vedem noi, dar mai ales copiii, viitorul acesteia. În cadrul mobilității pe care delegațiile din țările partenere au făcut-o la Lupeni, am avut o serie de dezbateri, mese rotunde și prezentări pe această importantă temă privind importanța Uniunii Europene și rolul comunităților naționale și locale în cadrul acesteia. Am avut însă și un util și valoros schimb de experiență în ceea ce privește domeniul educației, așa cum au fost abordate și o serie de teme de interes public general cum sunt provocările generate de euroscepticism sau de fenomenul de fake-news. În același timp, prin interacțiunea cultural-artistică am reușit să punctăm câteva din valorile cele mai importante pe care le avem atât noi cât și comunitățile din țările partenere. Mă bucură faptul că participă în acest proiect atât de mulți copii. Numai din Lupeni au fost circa 50 de copii care au fost prezenți ca parte a acestui proiect, desemnați în urma unor selecții care au avut loc la unitățile școlare”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

În opinia acestuia, ceea ce este și mai important este că acești copii s-au dovedit a fi extrem de interesați de temele propuse în cadrul proiectului și au dovedit că au o percepție deosebit de matură, de corectă, asupra Uniunii Europene. Aceștia au participat și la un concurs de proiecte personale în urma căruia a fost selectat reprezentantul Lupeniului care va fi prezent, în ultima etapă a proiectului ”Net4You” care se va desfășura la Bruxelles. Câștigător a fost proiectul elaborat și prezentat de Flavia Bolosin, elevă la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”. ”Cred că prezența noastră în cadrul Uniunii Europene este deosebit de importantă. Iar asta pentru că, pe de o parte, vedem cu toții cât de importante sunt proiectele europene prin care se dezvoltă comunitatea, iar pe de altă parte, vedem cât de importante sunt legăturile pe care le putem stabili cu tineri din alte țări europene, de la care avem ce învăța așa cum și ei au multe de învățat de la noi, Despre toate acestea, dar și despre orașul nostru frumos și felul în care el se dezvoltă ca un oraș european voi vorbi și eu la Bruxelles, unde am fost aleasă să particip la finalizarea acestui proiect”, a spus Flavia Bolosin.

Copiii din Lupeni și-au demonstrat încă o dată talentul și printr-un spectacol artistic de folclor, desfășurat sub coordonarea profesorului Simona Ionașc, de la clasa de canto a Clubului copiilor din Lupeni, în care cântecul, jocul și portul popular specific momârlanilor din Valea Jiului au fost apreciate și aplaudate la scenăp deschisă de oaspeții din străinătate.

Proiectul ”Net4You” se derulează în cadrul programului european ”Europa pentru cetățeni” și își propune să creioneze idei despre viitorul Europeni Unite, venite în special din partea tinerilor din diverse regiuni ale Uniunii Europene. În opinia inițiatorilor proiectului, dar și a tuturor participanților, concluzia generală desprinsă inclusiv după vizita delegațiilor din Italia, Ungaria și Letonia la Lupeni este aceea că viitorul fiecăreia din aceste comunități este unul categoric mai bun în cadrul Uniunii Europene.